Günümüz dişhekimliğinde çekim , en son çözüm olarak  düşünülmektedir. Ama bazı insanlarda ilk ağrıda hemen çektirme eğilimi vardır. Apse yapmış , büyük çürüklü dişler ya da şiddettli ağrı yapmış dişlerin hemen çekilmesi gerektiğine inanılır. Kanal tedavisi yapılarak dişlerinin kurtarılabileceğini hastaya anlatarak ikna etmek çok zordur. Bu durumda ikna edilemeyen hastanın ısrarı sonucu yıllarca ağızda kalabilecek bir diş çekilebilir. Diş çekimine karar vermek gerçek bir hekim için çok zor ve en son verilecek bir karar olmalıdır.Diş çekimi kadar çekim sonrası hasta konforu da son derece önemlidir. Çekim sonrası uyulması gereken çok önemli kurallar vardır:



-- Çekim sonrası hekim tarafından çekim yerine yerleştirilen gazlı bez tamponu yaklaşık yarım saat ısırılmalıdır. Bu tampon, çekim boşluğunda kanamayı durdurarak, sağlıklı bir iyileştirmeyi gerçekleştirecek olan kan pıhtısının oluşumunu sağlar. Tampon daha erken değiştirelecek olursa pıhtının oluşumu engellenir. Pıhtı çekim boşluğunu doğal bir tampon gibi kapatacak ve boşluğun ilerde kemik yapıylaa dolması için gerekli hazırlığı yapacaktır. Pıhtının oluşması engellenir ya da dikkat edilmesi gereken noktalara dikkat edilmeyerek pıhtı koparılırsa yara iyileşmesi bozulur ve ağrılı bir süreç başlar.



--Çekim sonrası ağrı olursa asprin dışında bir ağrı kesici alınmalıdır. Asprin kanı sulandırıcı özelliğinden dolayı kanamayı başlatıp pıhtılaşmaya engel olabilir. Uyuşukluk geçmeye başlarken şiddetli bir ağrı olabilir.Bu durumda hemen ağrı kesici alınmalıdır. Anestezi için kullanılan iğne yerlerinde , çekimi takip eden günlerde ağrı, acı olabilir. Bu ağrılarda genellikle 2-3 gün içinde geçer.



--Çekim sonrasındaki 24 saate kadar olan sürede sızıntı şeklindeki hafif kanamalar normaldir. Çekim sonrası yoğun kanama olursa panik yapılmadan, temiz- steril bir pamuk tampon yarım saat kadar ısırılmalıdır. Kanama kesilmeyip aynı şiddette devam ederse  hemen dişhekimine başvurulmalıdır.



--Çekim sonrasındaki 24 saate kadar olan sürede SİGARA VE ALKOL  KESİNLİKLE KULLANILMAMALIDIR. Bunlar pıhtının kopmasını veya sağlıklı bir şekilde oluşmasını engeller. Çok sıcak ve çok soğuk gıdalar alınmamalıdır. Çünkü bu durum,  pıhtının yerinden kopmasına ve kanamanın tekrar başlamasına neden olabilir. Çekim sonrası ılık ve yumuşak şeyler yenilip içilmelidir.



--Çekim uzun sürede ve zor şartlarda gerçekleşmişse ( komplikasyonlu çekim ) ; 8 saat süreyle , her saat başı dışarıdan soğuk tatbiki yapılması yararlı olacaktır. Bu şekilde şişme ve morarma kontrol altına alınabilir.



--Bazen çekim sırasında kök kırılabilir. Bu durumda kökün boyuna, çekim yerine, ve diğer  bazı şartlara göre kökün bırakılmasına veya çıkarılmasına hekim karar verir. Hastalar bu durumda kararı hekime bırakmalıdırlar. Gerekli tedavi yapılarak kökün bırakılması ve 2-3 ay sonra alınması ya da bazı şartlar altında tamamen  orada bırakılması grekebilir. Ne olursa olsun kökün mutlaka çıkarılması mantığı ile hareket ederek, hekimi , sizi hırpalamak pahasına , kökleri çıkarmaya zorlarsanız daha tehlikeli sonuçlara neden olabilirsiniz. Bir hekime  güvenip gitmişseniz, komplikasyonlar karşısında da bırakın kararları hekiminiz versin.



--Çekim sonrası dilinizle veya herhangi bir aletle çekim yerini kurcalamayınız, yara iyileşmesini bozmamalıyız.  Diş kemiğin içinde bulunduğundan çekim sonrası ortaya çıkan kemiği hastalar kök sanarak çıkarmaya ve tespit etmeye çalışırlar. Kök kalmışsa bu durum zaten mutlaka hastaya bildirilecektir. Emin olmak için çekim sonrası dişinizi mutlaka görün.



--Çekşm günü ve onu takip eden günlerde oluşacak hafif ağrılarla, ağrı kesici alındığında hafifleyen ağrıların olmasu durumu normaldir. Fakat çekibi takip eden günlerde başlayan, gece uykudan kaldıran, ağrı kesicilere rağmen kesilmeyen, diş çekilmemiş gibi oluşan şiddetli ağrılar, bize yara yerinin enfekte olması, pıhtının kopması  v.s. gibi çekim yerinde normal olmayan bir durum olduğunu anlatır. Bu durumda hekime başvurulmalı , gerekli pansuman ve tedavilerin yapılması sağlanmalıdır.

- - - -