Toplu alanlardaki telefon şarj istasyonları, birçok verinin kötü niyetli yazılımlarla elde edilmesinde kullanılabiliyor. Şarj için bu cihazlara bağlanan telefonlardan veri transferinin söz konusu olduğunu kaydeden Etik Hacker Tamer Şahin, bu şekilde telefonlara zararlı yazılım yüklenebileceğini belirterek önlem için bir aparat önerisinde bulundu:

“Kablonun ucuna bir aparat takılıyor. ‘Veri engelleyici’ bu aparat, kablonun içerisinden sadece elektriğin geçmesine izin verirken verinin geçmesine izin vermiyor. Böyle bir önlem almazsanız bankacılık verilerinize, kişisel bilgilerinize, özel her türlü bilgilere erişim sağlanabilir. Aparatın maliyeti 150-200 TL arasında.”

Demircan, “2011 yılında tanımlanan juice jacking halka açık ortamlarda kullanılan şarj cihazları ile telefonlara zararlı yazılım yüklenmesi ya da telefondaki verilerin çalınması saldırısını tanımlıyor. Düzeneği herhangi bir yolla değiştirilmiş portatif şarj cihazına telefon veri kablosu ile bağlandığında, hackerların bilgisayarları ile telefon arasında bir tünel kurmaya yarayan zararlı yazılımlar yüklenebiliyor. Ayrıca her türlü klavye kullanımında yazılan yazılar, parolalar, kullanıcı isimleri gibi bilgilere erişim sağlayan yazılımlar da yüklenebiliyor” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Admin