Geçtiğimiz yıl, teknoloji ve mühendislik alanında dünyanın en iyi teknik üniversitesi kabul edilen Massachusetts Institute of Technology (MIT) ile kurduğu “teknoloji köprüsü” aracılığıyla; MIT ile karşılıklı bilgi ve deneyim akışını başlatan Avea, yine bir ilki gerçekleştirip, Bilkent Üniversitesi ile ortak laboratuvar projesini hayata geçirerek “bilgi transferini” başlatıyor.
Bilkent Üniversitesi içerisinde faaliyet gösterecek olan “Avea Bilkent Mobil İnovasyon Laboratuvarı”nın kapıları mobil teknolojiler konusunda geliştirilmeye açık fikir ve projesi olan tüm Bilkentlilere açık olacak.

Avea’nın Ar-Ge Merkezi’nin kalifiye mühendis ve uzmanlarını, Bilkent Üniversitesi’nin donanımlı eğitimcileriyle buluşturacak laboratuvarda, mobil teknolojiler, Telekom servisleri, Büyük Veri’nin (Big data) işlenmesi ve anlamlandırılması gibi öncelikli alanlarda ortak çalışmalar yürütülecek.

Bilkentli araştırmacılar, Avea Bilkent Avea Mobil İnovasyon Laboratuvarı’nın tüm imkanlarından yaralanarak projelerini hayata geçirebilme imkanına sahip olurken, aynı zamanda projelerini Avea ile birlikte ortak yatırıma da dönüştürebilecekler


Tüm yatırımlarını geleceğin teknoloji şirketi olma vizyonu ile gerçekleştiren Avea, bilim, mühendislik ve ekonomi konularındaki başarılarıyla tanınan, geçtiğimiz günlerde dünyanın en iyi 50 üniversitesi sıralamasında da yer alan Türkiye’nin en önemli üniversitelerinden Bilkent Üniversitesi ile uzun soluklu bir AR-GE işbirliğine imza attı. Avea ve Bilkent Üniversitesiarasında kurulan teknoloji köprüsü ile Bilkent Üniversitesi’ndeki bilgi birikimi Avea’nın teknolojik alt yapısıyla birleştirilerek; Türkiye’de mobil iletişim sektörünün gelişimine, katkıda bulunacak.


Bilkent Üniversitesi’nin ilgili öğretim üyeleri, lisansüstü öğrencileri ve Avea’nın ilgili Ar-Ge mühendislerinin işbirliğiyle Bilkent Üniversitesi içerisinde kurulacak laboratuvarın teknik donanımı tamamen Avea tarafından sağlanacak.


Bilkent Üniversitesi içerisine faaliyet gösterecek olan Avea Bilkent Mobil İnovasyon Laboratuvarı’nın kapıları ise; mobil teknolojilerde geliştirilmeye açık fikir ve projesi olan Bilkentlilere açık olacak.


İşbirliği kapsamında Avea'nın verilerine ve donanımına erişim sağlayabilecek olan Bilkentli araştırmacılar, bu sayede yaptıkları araştırmaları uygulama olanağı bulurken, yöntemlerini gerçek veriler eşliğinde, Avea’nın GSM test laboratuvarında daha kolay doğrulama fırsatı yakalayacak.



Beğenilen projeler, projelerin sahipleri tarafından
satılabileceği gibi ortak yatırıma da dönüştürebilecek
Bilkent Üniversitesi içerisinde faaliyet gösterecek olan “Avea Bilkent Mobil İnovasyon Laboratuvarı”’nın kapıları mobil teknolojiler konusunda geliştirilmeye açık fikir ve projesi olan tüm Bilkentlilere açık olacak.


Avea’nın Ar-Ge Merkezi’nin kalifiye mühendis ve uzmanlarını, Bilkent Üniversitesi’nin donanımlı eğitimcileriyle buluşturacak laboratuvarda, mobil teknolojiler, Telekom servisleri, Büyük Veri’nin (Big data) işlenmesi ve anlamlandırılması gibi öncelikli alanlarda ortak çalışmalar yürütülecek.


Bilkentli araştırmacılar, Avea Bilkent Avea Mobil İnovasyon Laboratuvarı’nın tüm imkanlarından yaralanarak projelerini hayata geçirebilme imkanına sahip olurken; aynı zamanda projelerini Avea ile birlikte ortak yatırıma da dönüştürebilecekler.


Gerçekleştirilen işbirliği kapsamında Ar-Ge’nin Avea ve Türkiye için önemine dikkat çeken Avea CEO’su Erkan Akdemir, 2012 yılında Avea’nın toplam istihdamının yüzde 8’nin Ar-Ge’de gerçekleştiğini belirterek, Avea AR-GE Merkezi’nde 217 mühendisin çalıştığını söyledi. Akdemir; “Türkiye’nin bilişim teknolojileri ile nasıl lider olabileceğine kafa yoran, bunun için ortak aklı oluşturmaya çalışan bir teknoloji şirketiyiz. 2012 yılında hayatı kolaylaştıran teknolojileri geliştirme hedefiyle dünyanın en iyi teknik üniversitesi olarak kabul edilen olan MIT ile işbirliği yaparak Boston-İstanbul-ve Ar-Ge merkezimizin bulunduğu Ümraniye arasına teknoloji köprüsü kurduk. Bilkent Üniversitesi ile yaptığımız bu işbirliği ile bu köprüyüAnkara’ya uzatıyoruz. Bu işbirliğinin önemi, ülkemizdeki ilk ve tek lisanslı AR-GE merkezine sahip olan Avea’nın önümüzdeki dönemlerde sunacağı yenilikçi ve yaratıcı yaklaşımlarda kendini gösterecek. MIT işbirliğimizle Bilkent işbirliğimizle aynı önemde. Biz bu girişimle yurt dışından teknoloji ithalatı yapmak yerine, bu teknolojiyi kendi ülkesinde geliştirecek olan mühendisleri yetiştirmeyi arzu ediyoruz.” dedi.


Akdemir, Bilkent’le gerçekleşen işbirliğinin geleceğe teknolojiler üreteceğini, sanayi- üniversite işbirliğinin çok güzel bir örneği olacağını noktasının da altını çizerek, müşteri beklentilerine göre endüstriyel inovasyonun, “terzi işi”, “butik hizmet” döneminin Ar-Ge çalışmaları ile önümüzdeki yıllarda Avea tarafından sunulacağını belirti.



İlk e-postadan Ar-Ge Laboratuvarına

37 bin mezunu ve 13 bin öğrencisi (yarısı burslu) ile Bilkent’in dünyanın sayılı üniversitelerinden biri olduğunu belirten Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar ise, Türkiye’deki ilk e-postanın 1987 yılının Ocak ayında Bilkent Üniversite’ye geldiğini anlattı. Atalar; “O tarih ile bugün geldiğimiz nokta arasında çok büyük fark var. Teknoloji hızla gelişiyor. Bu hızı daha iyi yönetebilmek için Avea ile öğrencilerin yeni iş alanları yaratmalarına imkan verecek laboratuvar kuruyoruz. Avea’nın mühendisleri ile gençlerimiz birlikte çalışarak önerilerde bulunacaklar. Bilkent Üniversitesi’nin Avea ile başlattığı bu işbirliği anlamlıdır. Akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz için çalıştıkları problemleri pratik ile taçlandırma fırsatı sağlayacak Mobil İnovasyon Laboratuvarının, Avea’ya da sağlayacağı yenilikçi servisler aracılığıyla önemli katma değer getireceğini düşünüyorum. Bu laboratuvarda Üniversite öğrencilerimiz mobil teknolojiler konularında hayatı kolaylaştıracak çözümler üretecekler. Üniversitemizdeki genç beyinler yaratıcılıkları bu merkezle kullanacaklar. Genç beyinlerin önünü açıyoruz” diye konuştu.


Avea Bilkent Mobil İnovasyon Laboratuvarı, Avealabs İnovasyon Merkezi örnek alarak geliştirildi. Türkiye’de ilk defa uygulanan “özel kuluçka merkezi” modeline sahip olan Avealabs, bu hizmet modeli ile Avea, ofis imkanlarını, teknik altyapısını ve bilgi birikimini fikrine güvenen ve bu fikri hayata geçirecek bir iş modeli olan girişimcilere açmıştı.


Avea’nın inovasyon ve kuluçka merkezi, AveaLabs modern ofis olanakları, Avea iletişim altyapısına ve test laboratuvarlarına erişim imkanlarıyla donatılmış altyapısını girişimcilere sunan bir merkez özelliği taşıyor. AveaLabs’a kabul edilecek girişimci firmalar ya da fikir sahipleri de bu doğrultuda teknoloji ve ürün yönetimi konusunda Avea’nın bilgi birikimi ve deneyiminden yararlanma, teknik ve ticari ekiplerle birlikte çalışma imkanına sahip olup ayrıca girişimcilere yönelik olarak hazırlanan özel eğitim programlarından da bedelsiz olarak yararlanacaktır.
Editör: Haber EDİTÖR