TÜBİTAK, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, İMECE uydusunun yörüngesine taşınması için Falcon 9 roketinin operasyonundan sorumlu olan SpaceX firmasının, fırlatmanın bugün gerçekleştirilemeyeceğini resmi olarak bildirdiğini duyurdu. Fırlatma bir gün ertelendi ve kesin tarih ve saat bilahare bildirilecek.

İMECE uydusu, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile TÜBİTAK'ın 1007 programı desteğiyle, Milli Savunma Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda geliştirildi. Uydu, fırlatıldıktan sonra yörüngedeki testlerini tamamlayacak ve ardından Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine dahil olacak.

İMECE, Türkiye'nin ilk yerli ve milli imkanlarla geliştirilen elektro-optik uydu kamerası olacak ve metre altı çözünürlüğe sahip olacak. Uydu, 680 kilometre irtifada güneşe eş zamanlı yörüngede görev yapacak ve dünyanın herhangi bir yerinden çekim yapabilecek. İMECE, hedef tespiti ve teşhisi, doğal afetler, haritalama, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda Türkiye'ye hizmet verecek. Uydu, 2 metre x 3,1 metre boyutlarındadır ve yaklaşık 700 kilogram ağırlığındadır. Ayrıca, tek bir seferde 1000 kilometre uzunluğunda ve 16,73 kilometre genişliğinde bir alanı çekebilir ve 320 megabayt/saniye brüt veri hızıyla yer istasyonuna çekilen görüntüleri indirebilir

Editör: Haber EDİTÖR