(MİUS) KIZILELMA'nın ilk koşu testinin başarıyla gerçekleştirilmesinin ardından geçtiğimiz gün de teker kesme testinin başarıyla yapıldığı açıklandı. Baykar Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar güzel haberi sosyal medya hesabından paylaştı.

Selçuk Bayraktar açıklamasında "Zor tutuyoruz... Bayraktar #KIZILELMA teker kesme testinde ayaklarını yerden kesti. Az kaldı inşallah..." ifadelerine yer verdi.

KIZILELMA paradigma değişimi olacaktır. Bu noktada baktığınız zaman hemen ilk hizmete girecek olan KIZILELMA hayal edilen tüm şeyleri sağlamasa da 15-20 yıl içerisinde insanlı son modern savaş uçaklarına karşı hava üstünlüğü sağlayacak bir uçak olması beklenebilir.

Öte yandan baktığımızda KIZILELMA özellik olarak da görünürlük (radar, kızılötesi, ses, vb.) olarak da düşük olacak. Bu ilk hizmete girecek KIZILELMA böyle olmasa da sonuçta buraya doğru ilerliyor. Bu bir sürecin başlangıcı. 15-20 yıllık insanlı uçaklara hava üstünlüğü sağlayacak bir uçak sürecinin, insansız uçak sürecinin bir başlangıcı olarak bakmak lazım. Dolayısıyla bir paradigma değişiminin ilk doğum sancılarını yaşıyoruz şu anda. Kısa sürede hizmete girecek, ondan sonra da sürekli geliştirilerek devam edecektir.

ÇOK DAHA YÜKSEK PERFORMANSLI BİR MODELİ DE GELECEK

İlk etapta hava yer görevleri daha yüksek öncelikli olacaktır. Ancak bununla birlikte hem AESA radarın hizmete girmesi, hem kendini koruma sistemlerinin hizmete girmesi, hem hava hava füzeleri ve bununla ilgili unsurların hizmete girmesiyle, aynı zamanda hava hava görevlerini yerine getirebilen, hatta daha ileri sistemlerle birlikte yani motorların. Tabi ilk girecek olan, ses altı hızlı uçacak olan şu anda testleri yapacak olan uçak, ses hızının üstüne çıkamıyor. Ses hızının altında olacak. İleride öncelikli olarak ses hızının üzerine çıkacak. Ondan sonra çift motorlu olarak çok kabiliyeti çok daha yüksek performanslı bir modeli de gelecek.

Türkiye eğer bu hızla devam ederse tüm dünyada bir askeri kuvvetin envanterine alınmış ilk seri üretim insansız savaş uçağını kullanıyor olacak. Tabi bu noktadan hipersonik bir savaş uçağına kadar gidecek ama bu bir süreç olacak. Bu süreçte adım adım üzerine konularak gidilecek

Editör: Haber EDİTÖR