Yüksek gelirli ülkelerde RSV kaynaklı daha az ölüm var ancak virüs hala tehlikeli bir ölüm oranına sahip. Reno Nevada Üniversitesi'nde pediatri kürsüsü ve pediatri uzmanı medikal yönetici Dr. Kristina Deeter, hastaneye yatışın bile ciddi etkilere sahip olduğunu aktardı.

Sağlık uzmanları Kasım ile Mart ayları arasındaki sürenin "viral mevsim" olduğunu biliyor ve RSV ile diğer solunum problemleri için buna göre planlama yapmaları gerekiyor.

Üstelik hastalığın etkisi sadece çocuklar üzerinde değil. Yaşlılar ve bağışıklık sistemi güçlü olmayan kişiler için de RSV, büyük bir tehlike oluşturuyor.

NEREDEN ÇIKTI BU RSV?

Aslında RSV enfeksiyonu sonbahar, kış ve ilkbaharda sık görülen bir rahatsızlık. Ancak 2020 ve 2021'de, yani Kovid-19 pandemisinin zirve dönemlerinde maske ve sosyal mesafe önlemleri, grip ve RSV vakalarında keskin bir düşüş sağlamıştı.

Koronavirüsün Omicron varyantının hastalığın daha hafif seyretmesini sağlamasıyla birlikte bu önlemler Çin dışında neredeyse tüm ülkelerde gevşetildi. Bu durum, grip ve RSV enfeksiyonlarındaki artışı da beraberinde getirdi.

ABD'de RSV vakaları daha şimdiden sağlık sisteminin kapasitesini zorlamaya başladı. Normal yıllarda bile RSV, özellikle sonbahar ve kış aylarında binlerce çocuğun hastaneye götürülmesiyle sonuçlanıyor. Ancak uzmanlar son dönemde vaka sayısında ciddi bir artış olduğunu söylüyor.

"BAĞIŞIKLIK GELİŞTİREMEDİLER"

RSV vakalarındaki artışın bir diğer önemli nedeni de yüzyüze eğitime geri dönülmesi. Genellikle çocukların bu virüslere maruz kaldığı, sonra da ailelerine bulaştırdığı düşünülüyor.

Maske ve mesafe önlemleri önceki yıllarda RSV ve grip vakalarını azaltsa da çocuklar üzerinde muhtemelen olumsuz bir etki de yarattı.

Uzmanlara göre pandemiden hemen önce veya pandemi sırasında doğan çocuklar, bunun gibi yaygın virüslere yeterince maruz kalmadığı için bağışıklık kazanamadı.

Editör: Haber EDİTÖR