Yapılan bilimsel araştırmalar, hayvan sevgisinin insanlarda oksitosin ve serotonin hormonlarının salgılanmasına yol açtığını gösteriyor. Mutluluk hormonları olarak anılan bu hormonların çikolata ve benzeri şekerlemeler yendiğinde de salgılandığı biliniyor. Neden-sonuç ilişkisi olarak bakıldığındaysa; kilo aldıran çikolatalardan yemek yerine bir hayvanın sahiplenilmesi, daha sağlıklı bir vücuda yol açarken sevimli dostlarımız da sıcak bir yuvaya kavuşmuş oluyor.  

Mutluluk hormonları artıyor
Altınbaş Üniversitesi Öğr. Gör. Klinik Psikolog İrem Burcu Kurşun, son dönemde yapılan araştırmalarda pandemi sürecinin de etkisiyle bireylerin evcil hayvan sahiplenme oranında artış gözlendiğini belirterek şunları söyledi:
“Bir canlıya bakım verme ve onu sevme, insanlarda mutluluk hormonu salgılanmasını arttırıyor. Evde başka bir canlının olması özellikle tek yaşayan bireylere iyi geliyor. Tek yaşayan kişiler sıklıkla yemek yeme ve öz bakım gibi ihtiyaçlarını atladıklarından bahsediyorlar. Özellikle kedi sahiplendikten sonra evi temizlemeye daha çok alıştığını ve daha düzenli bir hale geldiğini söyleyen bireylerin sayısı oldukça fazla. Kedinin mamasını hazırlarken kendine yemek hazırlayabiliyor, kumunu temizlerken etrafı da temizleyebiliyor. Bakım verecek bir canlı olduğunda onun ihtiyaçlarını karşılamak kişiyi harekete geçiriyor.”

Ruh sağlığını olumlu etkiliyor
Pandemi döneminde özellikle ev hayatına daha uygun canlılar olmalarıyla kedilerin daha fazla tercih edildiğini söyleyen Kurşun, “Çocukların gelişimi açısından evcil hayvanla büyümelerinin onların da ruh sağlığına iyi geldiği yönünde araştırmalar mevcut. Hem çocuğu sakinleştiriyor hem de sorumluluk duygusunu, başka bir canlıya nasıl davranması gerektiğini ve paylaşmayı öğretebiliyor. Evcil hayvan çocuğun ilk oyun arkadaşı olabiliyor ve aralarında önemli bir bağ gelişebiliyor. Yapılan çalışmalar da evcil hayvanla bağ kurmanın ruh sağlığımız üzerindeki olumlu etkisini gösteriyor” diye konuştu.
Salgın günlerinde evde daha fazla zaman geçirmeye başlayan bireylerin bir canlı ile vakit geçirmeyi istemesinin oldukça anlaşılır olduğunu söyleyen Klinik Psikolog İrem Burcu Kurşun, “Kişi çalışırken orada başka bir canlının varlığı ona iyi geliyor. Bazen kedi gelip kendini sevdirmek istediğinde o sıcaklığı sebebiyle bağ kurmanın getirdiği bir rahatlama ve kendini iyi hissetme durumu söz konusu oluyor. Kedi ile vakit geçirdikçe onunla bağ kurmanın ve buna ek olarak hormonların getirdiği iyi hissetme hali kişilerin genel kaygılarıyla baş etmesinde yardımcı oluyor” ifadelerini kullandı. 

Editör: Haber EDİTÖR