Fakat bu emir tam anlamıyla uygulanamadı ve birçok hayvan hayatta kalmayı başardı. Bununla birlikte bölgenin insanlaşmasının ardından sokak köpekleri başta olmak üzere birçok canlı bölgeyi mesken tuttu.ABD'deki Güney Carolina Üniversitesi'nde görevli olan araştırmacılar, çalışmada köpeklerin gezegendeki en radyoaktif ortamlardan birinde hayatta kalmak için nasıl adapte olduklarını belirlemeye çalışıyor. Araştırmacılar uzun süreli radyasyona maruz kalmanın canlıların DNA'sı ve sağlığı üzerindeki etkisini daha iyi anlamayı hedefliyor.

Güney California Üniversitesi'nde Biyolojik Bilimler Bölümü profesörü Tim Mousseau, araştırmacıların köpeklerde ve diğer hayvanlarda gördüğü etkilerin, Japonya'ya atılan atom bombalarından sağ kurtulanlarda gözlemlenenlerle paralel olduğunu söyledi. Mousseau, köpeklerdeki katarakt oranlarının arttığını örnek göstererek, "Gözler iyonlaştırıcı radyasyona kronik maruz kalma belirtileri gösteren ilk dokulardır" dedi ve radyasyonun canlılar üzerinde sebep olduğu değişimlere dikkat çekti.

Araştırmada görev alan isimlerden genetik uzmanı Elaine Ostrander, Çernobil'deki köpeklerin uzun süre aşırı radyasyona maruz kalmasına rağmen nasıl hayatta kalabildiklerini anlamanın kanser tedavisinde yeniliklere yol açacağını dile getirererek şunları söyledi: 

"Bu köpekler nesilden nesile hayatta kalıyorlar. Üremek de dahil olmak üzere tüm vücut fonksiyonlarını yerine getiriyorlar. Bu canlılar radyasyonun üstesinden gelmeyi nasıl başardı? Bu sorunun cevabını bulmak bizim için çok önemli. Bunu gerçekten çok önemsiyoruz."

Editör: Haber EDİTÖR