İnsan sağlığı için yeterli ve kalite bir uyku büyük önem taşıyor. Uyku süresinin yaş veya cinsiyete göre farklılık gösterdiği düşünülse de uzun yıllardır ne kadar saat uyulmasına dair genel bir kanıya ulaşılamadı.

Uyku süresiyle ilgili yapılan kapsamlı bir çalışma, 5 saat veya 5 saatten daha az uyuyan 50 yaş ve üzeri bireylerin yaşlandıkça daha çok sağlık problemleriyle mücadele ettiğini ortaya koydu. 50 yaşında olup 5 veya 5 saatten daha az uyuyan bireylerin, en az 7 saat uyuyanlara kıyasla yüzde 30 daha fazla sağlık problemi yaşadığı ortaya çıktı. 60 yaşında olan bireylerde bu risk yüzde 32 iken 70 yaşında olanların yüzde 40 daha fazla risk taşıdığı belirtildi.

AZ UYUMANIN TEHLİKELERİ

5 saat veya 5 saatten daha az uyuyanların diyabet, kanser, kalp hastalıkları, felç, kalp krizi, kronik böbrek yetmezliği, depresyon, bunama ve Parkinson gibi rahatsızlıkları olduğu vurgulandı. Uyku üzerine yapılan bir başka çalışma ise yeterince uyumaayan yetişkinliklerin (7-9 saatten az) yüksek tansiyon ve obesite gibi kronik hastalıklara yakalanma şansının daha yüksek olduğunun altını çizdi. Geçmişte yapılan diğer çalışmaların aksine, 9 saatten daha fazla uyuyan bireylerin sağlık problemi yaşadığına dair bir bulguya rastlanmadı.

Çalışmada yer alanların üçte birinin erkek olduğunu belirtmekte fayda var. Ayrıca kullanılan verileri, katılımcıların kendilerinin kaydettiği ve güvenirliliğinin tartışmaya açık olduğu belirtildi.

Editör: Haber EDİTÖR