Ahmet Fuat Yalçın, birinci olarak mezun olduğu lisans eğitiminden sonra hemen makine mühendisliği alanında yüksek lisans yapmaya karar verdi. Ancak hayatını değiştiren olay tam da bu süreçte gerçekleşti. Yüksek lisans tezini yenilenebilir enerji üzerine yazan Ahmet, güneş panellerini perdeye dönüştürme fikrini geliştirdi. Bu fikirle birlikte her türlü mekanda kullanılabilen ve doğrudan enerji sağlayabilen bir perde tasarladı.

Birkaç küçük prototip denemesi sonucunda fikrinin uygulanabilir olduğunu gören Ahmet, İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi ve Enerji Enstitüsü ile birlikte yüksek lisans tezini yayınladı. Daha sonra üretim süreçlerini geliştirerek patent başvurusunda bulundu. Bu süreçte çalışmalarına devam eden Ahmet, işinden ayrılarak devlet desteklerinden faydalanarak elektrik üreten perde fikrini hayata geçirdi.

Ahmet, "Elektrik üreten perde fikri İTÜ'deki yüksek lisans tezimden doğdu, ancak girişimcilik serüvenimin başlangıcı oldu" dedi. Bu akıllı güneş perdesi, konutlar, ticari ve kamu binalarında perdeler aracılığıyla elektrik üretimini sağlıyor. Güneş ışığına maruz kaldıkça elektrik üreten bu perde, binanın iç kısmına bakan yüzeyi gerçek bir perde görünümünde olmasının yanı sıra çeşitli renk ve desen seçenekleri sunuyor.

Ahmet, "Ürettiği elektriği güç kutusu aracılığıyla doğrudan prize vererek diğer elektronik cihazlarda kullanılmasını sağlıyoruz" dedi. Ürünleri, akıllı katlamalı stor perde olarak tanımlanıyor. Solar Curtain, dünya genelinde perde şeklinde tek güneş paneli olarak öne çıkıyor. Ahmet'in geliştirdiği patentli yöntemle üretilen güneş panelleri, %25 verimlilik sağlayarak gerçek perde deneyimi sunuyor. Hem zebra hem de katlamalı stor perde modelleri bulunmaktadır.

“Perdelerin kurulumu oldukça kolay, tak çalıştır ürünler” diyen Ahmet, “Perde satan yerlerden aldığımız perde gibi kolayca kornişe veya duvara monte edip, fişini de prize takıyoruz. Ardından kullanıcılar mobil uygulamayla kurulumunu gerçekleştiriyorlar. Perdeler 24-48 volt arası insana zarar vermeyecek gerilimlerde çalıştığı için güvenle kullanılabilir. Mobil uygulamayla perdeden anlık, günlük, haftalık ne kadar elektrik üretildiği, ne kadar karbon salınımı önlendiği, ne kadar ağaç kurtarıldığı ve faturadan ne kadar tasarruf sağlandığı görülebiliyor” açıklamasını yaptı.

Bugüne kadar Ukrayna, Singapur ve Gana’ya satış yaptıklarını, yakın zamanda bir Avrupa bir de Asya’dan iki ülkeye daha siparişleri tamamlayıp teslim edeceklerini anlatan Ahmet, “Biz bugüne kadar 5 devlet destekli Ar-Ge projesini başarıyla tamamladık ve hayata geçirdik. Bunlardan ikisi çok yeni. Elektrik üreten tente ve elektrik üreten havuz koruma sistemi. Her ikisinin de prototiplerini ve testlerini gerçekleştirdik ve patent başvurularını tamamladık. 2024 yılı içerisinde her iki ürünümüzün de lansmanını tamamlamaya çalışıyoruz. Bu sene içerisinde her iki ürün de sahada olacak. Yenilenebilir enerji alanında iki yerli ürün daha dünya pazarına girmiş olacak

Editör: Haber MERKEZİ