Alperen Ocakları Vakfı Manavgat Şube Başkanı Mehmet Çayır, ülkede bir daha askeri darbelerin olmaması için 12 Eylül 1980 darbesi lideri Kenan Evren 'ölüm döşeğinde son nefesini verse bile' yargılanması gerektiğini söyledi.

Alperen Ocakları'nda basın açıklaması yapan Şube Başkanı Mehmet Çayır, 12 Eylül askeri darbesinin üzerinden 32 yıl Türkiye'nin demokrasi rotasının askerilerin 27 Mayıs 1960 askeri darbesiyle bozduğunu anlatan Çayır, ardında da ülkede her 10 yılda askeri darbe ve siyasi iktidarlara muhtıra vermenin gelenek haline geldiğini ifade etti. Askeri darbelerin ülkeyi geriye götürdüğünü öne süren Çayır, bir daha askeri darbelerin olmaması ve 'demokrasi kültürünün yerleşmesi ' için ülkede okul, kışla, mahalle, sağlık ocağı, park, bulvar ve sokaklardaki darbecilerin isimlerinin kaldırılması vicdani sorumluluk olduğunu söyledi.

Dünyada Yunanistan, Şili, İspanya ve Arjantin'in darbecileriyle yüzleştiğini ve sıranın Türkiye'de olduğunu belirten Çayır, demokrasiyi rafa kaldıran cuntacıların 'yaşları ne olursa olsun' yargılanarak en ağır bir şekilde cezalandırılmasının ülkede demokrasi kültürünün yerleşmesi ve gelecek nesillere taşınması için kazanç olacağını kaydetti. Çayır, "Kenan Evren'in hasta yatağında son nefesini verse de yargılanmasını istiyoruz. Maalesef ülkemizde 11 Eylül tarihine kadar kan gölüne çevrilmesine seyirci kalanlar bir gün sonrası askeri darbe ile kurtarıcı olmuştur. O zaman adama sorarlar: '11 Eylül tarihine kadar aklınız neredeydi.' Tabi cuntanın amacı olaylar artsın ki darbeye zemin hazırlayalım. Ülkemizde ilk defa darbecilerden hesap sorma imkanı 12 Eylül anayasa değişikliği referandumunda başladı. Bütün darbelerin araştırılmasını istiyoruz. 12 Eylül askeri darbesinde darphaneden kaybolan 100 ton altın ile 28 Şubat post modern darbesinde hortumlanan 50 milyar doların akıbetini bu millet öğrenmek istiyor. " dedi.

Ergen, Side Belediyesi'ni halen bir bulvara Kenan Evren ismini vermesi ve kaldırmamasını Alperen Ocakları olarak kınadıklarını söyledi.
Kaynak: cha