Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, 2019 yılından beri devam eden kazılarda, 50 metre derinlikte bulunan batık, daha önce Trodos Dağları’ndan çıkarıldığı düşünülen bakır yastık külçeleriyle dikkat çekmişti. Yeni bulunan tunç hançer, batığın Girit’e doğru yol aldığı sırada battığını işaret ediyor. Uzmanlar, bu buluşun Akdeniz’in tarihi ticaret rotalarını ve kültürel etkileşimlerini yeniden gözden geçirmemizi sağlayacak önemli ipuçları sunduğunu belirtiyor.

“3 Bin 600 Yıllık Sır Gün Yüzüne Çıktı”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Akdeniz’in derinliklerinden 3 bin 600 yıllık sır gün ışığına kavuştu. Antalya’nın Kumluca ilçesi açıklarında gerçekleştirilen su altı kazılarında Girit-Minos uygarlığına ait gümüş perçinli bir tunç hançer bulundu. Bu batık, sadece Türkiye’nin değil, dünya su altı arkeolojisinin de en önemli keşiflerinden biri olmaya aday" ifadelerini kullandı. Ersoy, Akdeniz Üniversitesi ve Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı ekiplerine titiz çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

ANTALYA HAVALİMANI’NDAN YILIN REKORU: 11,7 MİLYON YABANCI TURİST ANTALYA HAVALİMANI’NDAN YILIN REKORU: 11,7 MİLYON YABANCI TURİST

Bu keşif, antik Akdeniz uygarlıkları hakkında daha fazla bilgi edinilmesine ve bölgenin tarihî öneminin anlaşılmasına katkıda bulunacak.

Editör: Haber Editör