Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde 202 eserin kayıp olduğuna yönelik haberlerin kendi başlattığı soruşturma neticesinde oluşan bilgilere dayandığnı söyledi. Bakan Günay, kayıp bazı eserlerin 12 Eylül döneminde darbe yapanlara ve yakınlarına hediye edildiğini söyledi.

Bakan Ertuğrul Günay, katıldığı yönetmen Metin Erksan’ın cenaze namazında basın mensuplarının Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde 202 eserin kayıp olduğuna yönelik haberlerle ilgili soruları cevapladı. Ertuğrul Günay çıkan haberlerin tamamen kendi talimatıyla başlatılan bir soruşturmanın sonucu olduğun söyledi. Ankara Resim Heykel Müzesi’nin 1980 yılının Nisan ayında açıldığını ve 6 ay sonra 12 Eylül darbesinin gerçekleştiğini belirten Günay, o dönemdeki resim, heykel, güzel sanatlar ve hatta bütünüyle bakanlığın oldukça özensiz davrandığını ifade etti.

O dönemde bazı eserlerin gerçek olmadan envantere alındığını, Betexper bazılarının ise taklitleriyle değiştirildiğini belirten Günay, “Sanıyorum dönemin diktatörlerine ve onların yakınlarına armağan edilmişti. Bunlarla ilgili de oldukça kamuoyunda benim şu anda belgeleyemeyeceğim ama yaygın bilgiler var.” dedi.

2007 yılında Bakanlık görevine başladıktan sonra Resim ve Heykel Müzesi’nin hem restorasyon hem teşhir açısından yetersiz gördüğü için 5 Şubat 2008’debir soruşturma başlattığını ve ardından bu soruşturmayı yeterli görmeyerek 2009 yılında soruşturmanın kapsamını genişlettiğini bildirdi. Bu raporun sonuçlarını geçen ay içinde yeni onayladığını dile getiren Bakan Günay, “Tamamen bizim yaptığımız soruşturmadır ve bizden önceki 25 yıla ait olan bir kötü yönetimin izleridir. Ama şu anda Resim Heykel bu gün basında çıktığı gibi olumsuz bir yer değil.” ifadelerini kullandı.

Kendi dönemleri öncesinde Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde 350 eser teşhir edildiğini, şu anda ise 800’e yakın eserin teşhirde olduğunu bildiren Bakan Günay, “202 değil aslında 300’e yakın eserde sıkıntımız var. Bir kısmı kayıp, bir kısmı taklit, bir kısmı fotokopi, bir kısmı müzeye girmemesi gerekirken girmiş eserlerde sorunlar var. Ama 5 bine yakın eserimiz var. 5 bine yakın eser içinde bazılarında problem var.” ifadelerini kullandı.

Müzeden kaybolan 100’den fazla eserin kendilerine geri döndüğünü ifade eden Bakan Günay şöyle konuştu: “Bu çalışmalarımız sonucunda çeşitli kurumlardan teslim aldık. Geçmiş dönemdeki sorumluluklarla ilgili de soruşturmamız sürüyor. O yüzden soruşturma sonuçlarının sonuçlarını bütün neticelerini almadan kamuoyuyla paylaşmamız doğru değil.”
Kaynak: cha