Türkiye'nin ciğerleri yanıyor, tüm ülke büyük bir dayanışmayla destek olabilmek için seferber oldu. Amaç yanan ormanların bir an önce eski haline gelmesi. Ancak bilim insanları ve yetkililer uyarıyor: 'Hemen ağaçlandırma sakıncalı'

Ege ve Akdeniz şeridinde ardı ardına çıkan orman yangınlarının ardından Türkiye yanan bölgeleri yeniden yeşillendirmek için seferber oldu. Tüm ülke dayanışmanın en güzel örneklerinden birini gösterdi. 

TEMA Vakfı da "Yaşamı Yeniden Yeşerteceğiz" kampanyası ile bu mücadeleye öncülük etti.

Ancak telaffuz edilen "Yeniden yeşillendirme" düşüncesi, bilim insanları arasında da hemen ağaçlandırma yapmakla ilgili kaygılara neden oldu.

TEMA Vakfı Başkanı Deniz Ataç da katıldığı bir televizyon programında bilim insanlarının endişeleri paralelinde görüş bildirirken yeniden yeşillendirme için kamuoyu baskısı olduğunu da sözlerine ekledi.

"ASLINDA HİÇ AĞAÇLANDIRILMA YAPILMAMASI GEREKİYOR ANCAK..."

Toplanan paraların Tarım ve Orman Bakanlığına "Ağaçlandırma yapılması koşuluyla" devredileceğini belirten Ataç, yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Tüm yanan bu alanların bir süre sonra ağaçlandırılması gerekecek. Ancak bu alanlar yangının hemen ardından ağaçlandırılmaz. Bir süre beklenmesi gerekir. Aslına bakarsanız, doğrusu alanın kendi haline bırakılması, hiç ağaçlandırılmaması gerekir. Ancak kamuoyu baskısı yüzünden Türkiye'de yanan ormanlık alanlar çok hızlı ağaçlandırılmaktadır."

Editör: Haber EDİTÖR