Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İstanbul’da Arjantin Dışişleri, Uluslararası Ticaret ve İnanç Bakanı Santiago Cafiero ile Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilciliğinde ortak basın toplantısı düzenledi.

Konsoloslukların kapatılmasıyla ilgili konuşan Bakan Çavuşoğlu, "Böyle bir tehdit varsa saldırı olmadan bertaraf edilmeli. Somut bir bilgi paylaşımı yok. Peki siz kapattınız da saldırıya dönüştüğü zaman ne olacak. Siz sadece kendinizi mi düşünüyorsunuz. Biz bunun maksatlı olduğunu düşünüyoruz. Dün bunu büyükelçilere söyledik. Burada Türkiye'de terör tehdidi var imajı vermek istiyorlarsa bu müttefikliğe sığmaz. Bizleri zor duruma düşürmeye çalışıyorlarsa halkımız ne olduğunu çok iyi biliyor. Burada terör örgütlerinin sinsi gündemine hizmet etmemeleri gerektiğini söyledik." dedi.

ANKARA'DAN 9 ÜLKEYE SERT MESAJ

Türkiye; güvenlikle ilgili seyahat uyarısı yayınlayan ve İstanbul’daki başkonsolosluklarını güvenlik gerekçesiyle geçici olarak kapatan ülkelere tepki gösterdi. 9 ülkenin büyükelçileri, dün Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldı.

İsveç’teki Kuran-ı Kerim yakma eylemi ve bu eyleme gösterilen tepkilerin neden olduğu gelişmelerin ardından ABD, Almanya, Belçika, Fransa, Belçika, İspanya, İsveç ve İtalya; 27 Ocak’ta Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısında bulunmuşlardı. 

Dışişleri Bakanlığı da, bazı Avrupa ülkelerindeki “İslam karşıtı, yabancı düşmanı, ırkçı” eylemler ile ABD’deki “yabancı karşıtı ve ırkçı nitelikteki sözlü ve fiziksel saldırılara” işaret edip, vatandaşlara seyahat uyarısında bulunarak misillemede bulunmuştu.

Türkiye, Norveç’te 3 Şubat Cuma günü Kur’an-ı Kerim’e karşı saldırı içeren bir eylem gerçekleştirileceğinin öğrenilmesi üzerine harekete geçti. Norveç’in Ankara Büyükelçisi Erling Skjonsberg, dün Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak, Norveç’in açıkça nefret suçu niteliğindeki söz konusu provokatif eylemin engellenmemesi yönündeki yaklaşımının en güçlü şekilde kınandığı, ve bu tutumun kabul edilemez olduğu iletildi. Ayrıca bu eyleme izin verilmemesinin beklendiği vurgulandı. Bu gelişmenin ardından Norveç’in eyleme verilen izni iptal etmesi dikkat çekti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “İslam düşmanlığı başta olmak üzere; ırkçılık, yabancı düşmanlığı, İsveç, Hollanda ve Danimarka’da olanları gördünüz. Aynısı Norveç’te olacaktı. Büyükelçiyi Bakanlığımıza çağırdık. Verdikleri izni iptal ettiler” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber EDİTÖR