Vergi Uzmanı Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “Yasal olarak zaten şu anda borçlanma hakkı mevcut. Bu borçlanma hakkı hem sigortalılık süresini öne çekiyor hem de primlerin dolmasını sağlıyor. Buna ilişkin çok önemli bir ayrıntı var. Borçlanmalar asgari ücret tutarına göre belirlendiği için yeni senede bu borçlanmalar daha da artacak. O yüzden halihazırda borçlanma ihtiyacı olan kişilerin bir an evvel bu borçlanmalarını yapmaları kendileri için daha efektif olacaktır.

‘VATANDAŞLAR PRİM GÜN SAYILARINI TESPİT EDEBİLİR’

Buna ilişkin de kişiler eksik prim gün sayısının olup olmadığını e-Devlet uygulaması ve TCK uygulamaları üzerinden ‘ben ne zaman emekli olurum’ uygulamasına girerek eksik prim gün sayılarını tespit edebilir, emekliliklerine ne kadar kaldığını görebilir. Bu suretle de emekliliğe adım atabilirler.

Buna ilişkin borçlanma çeşitleri askerlik borçlanması, doğum borçlanması, yurt dışı hizmet borçlanması, süreli çalışanların çalışmadığı günler için borçlanma örneğin sözleşmeli öğretmenler. Tutuklu ve hükümlü olup suçsuzluğu ispatlanan kişilerin tutukluluğu süresi, avukatlık ve staj borçlanmaları gibi hakları bulunmaktadır.

‘VATANDAŞLARA BORÇLANMA HAKKI TANINACAKTIR’

Ancak şunu öngörüyoruz ve bekliyoruz. Vatandaşlarımızın eğer eksik prim gün sayıları varsa mesela 5 bin prim gün sayısıyla emekli olabilecek vatandaşlarımızın 4 bin 500, 4 bin 600 gibi eksik prim borçlanması varsa tahmin ediyorum ki bu borçlanma hakkı kendilerine tanınacaktır. Bununla beraber hem devlet bir kazanç elde etmiş olacak hem de vatandaşlarımız emekli olmuş olacaklar.

‘HAZİNE’YE EK GELİR OLUR VE VATANDAŞLAR EMEKLİ OLMUŞ OLURLAR’

Bunun için kanunda bir madde eklenmeli ki Hazine’ye ek gelir olur ve vatandaşlar da emekli olmuş olurlar. Eğer eksik prim gün sayılarının tamamlanmasına ilişkin vatandaşlara bir borçlanma hakkı tanınmazsa EYT yasası eksik olmuş olur.”

Editör: Haber EDİTÖR