Vergi Uzmanı Ozan Bingöl’ün görüşlerini paylaştığı “Ne kadar vergi ödemek istersiniz?” temalı ilk webinarda vergi planlamasının önemine dikkat çekildi. Etkinliğin açılış konuşmasında, Ticket Restaurant Edenred'in yemek kartı sisteminde şirketlere yaklaşık yüzde 100'e varan vergi istisnası avantajı sağladıklarını vurgulayan Edenred Türkiye Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü Zeynep Ege Dura, böylelikle kurumsal giderlerini doğru bir şekilde yöneten şirketlerin neredeyse yemek gideri kadar tasarruf edebileceklerini söyledi. Doğru vergi planlamasının, ödenmesi gereken vergi yükünün asgariye indirilme çabalarını ifade ettiğini belirten Ozan Bingöl ise yemek kartı sisteminin sağladığı avantajların hem şirketlerin bütçesine hem de kayıt dışılığın önüne geçerek devlet bütçesine büyük katkıda bulunduğunun altını çizdi. 

Pandemiyle birlikte şirketlerin en önemli gündemlerinden biri tasarruf oldu. Bu süreçte var olma ya da mümkün olduğunca küçülmeden yola devam etme mücadelesi içinde olan pek çok şirket, belki de her bir bütçe kaleminin üzerinden defalarca geçerek ne gibi tasarruf önlemleri alabileceklerini planlamaya çalışıyor. Yemek kartı sektörünün öncüsü Ticket Restaurant Edenred, tam da bu noktada yaklaşık yüzde 100'e varan vergi istisnası avantajı ile tüm işletmelerin maliyetlerini düşürerek kaynaklarını daha verimli kullanabilmelerine ve tasarruf etmelerine yardımcı oluyor. Şirketlerin tasarruf bilincini artırmayı hedefleyen Ticket Restaurant Edenred, bu doğrultuda gerçekleştirdiği çalışmalara bir yenisini daha ekleyerek Vergi Hukuku ve Türk Vergi Sistemi alanındaki çalışmalarıyla bilinen Vergi Uzmanı Ozan Bingöl’ün katılımıyla bir webinar serisi başlattı. 

Öğle yemeği giderinde neredeyse yemek gideri kadar tasarruf edebilirsiniz

“Ne kadar vergi ödemek istersiniz?” temasıyla düzenlenen ilk webinarın açılış konuşmasını yapan Edenred Türkiye Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü Zeynep Ege Dura, “Ticket Restaurant Edenred olarak dışarıda yenen öğle yemeklerinde vergi istisnası kavramını bulmuş, bu kavramı tüm dünyaya ihraç etmiş bir şirketiz. Türkiye’de 25 bin kurumsal müşterilerimizin 1,5 milyonu aşkın kart sahibine, 45 bin kafe ve restoranda Ticket Restaurant Yemek Kartı ile hizmet veriyor, şirketlere tasarruf ettiren akıllı çözümlerimizle destek oluyoruz. Ticket Restaurant Edenred'in yemek kartı sisteminde şirketler öğle yemeği giderinde SGK işçi primi, SGK işveren primi, damga vergisi, gelir vergisi istisnası ile KDV indirimine tabi oluyor. Bu sayede yaklaşık yüzde 100'e varan vergi istisnası avantajı yakalayan şirketler, çalışanları başına yılda 6 bin TL’ye varan tasarruf elde edebiliyor. Ancak çoğu şirket yemek kartı uygulamasına geçerek vergi indiriminden faydalandıklarında ne kadar tasarruf sağlayacaklarını tam olarak bilmiyor. Edenred Türkiye olarak tam da bu noktada, yenilikçi çözümlerimizin sunduğu avantajlardan daha fazla şirketin yararlanmasını sağlamak için ne yapmamız gerektiğine kafa yorduk. Şirketlerin doğru bilgilendirmesini sağlamak amacıyla bir webinar serisi başlatmaya, ilk webinarımızı da kaynak ve kurumsal gider yönetiminin olmazsa olmazlarından vergi üzerine yapmaya karar verdik. Vergi konusundaki haklarını doğru bir şekilde öğrenen işletmelerin neredeyse yemek gideri kadar tasarruf ederek kaynaklarını çok daha verimli kullanabileceğini daha geniş kitlelere anlatmayı hedefliyoruz.” dedi.

 “Ne kadar vergi ödemek istersiniz?”

Etkinlikte gerçekleştirdiği sunumda doğru vergi planlamasının, kanunlara aykırı olmamak şartıyla ödenmesi gereken vergi yükünün asgariye indirilme çabası olduğunu belirten Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, “Etkinliğimizin adını ‘ne kadar vergi ödemek isterseniz’ olarak belirledik, çünkü hem biraz finansal okur yazarlık hem de doğru bir planlamayla bazı şeylerin şirketlerin elinde olduğunu anlatmak istedik. Vergi planlamasının vergi kaçırma ve vergi kaçakçılığı ile karıştırılmaması gerekiyor. Vergide indirim, istisna ve muafiyetlerinden yararlanmanın şirketlerin en doğal haklarından biri olduğunu unutmamak gerekiyor.” dedi. 

 Doğru vergi planlaması ile tasarruf sağlamak mümkün

Vergi planlaması yapmak isteyen işletmelerin bazı vergi avantajları bulunduğuna dikkat çeken Bingöl, “Bunlardan biri de yemek bedeli istisnası. Çalışanlarına yemek haklarını yemek kartı aracılığıyla veren şirketler; gelir vergisi, damga vergisi ve sosyal güvenlik primi istisnaları dikkate alındığında ciddi bir vergi avantajı sağlıyor. Çalışanlarından restoran fişlerini toplayarak elden nakit yemek ödemesi yapan şirketler de benzer şekilde yemek bedeli istisnasından faydalanamıyor. Çünkü yemek bedeli istisnasının uygulanabilmesi için faturanın doğrudan işveren adına kesilmesi ve ödemenin işveren tarafından yapılması gerekiyor.” diye konuştu. 

 Pandemi döneminde yemek kartlarının çalışan için önemi daha da arttı

Yemek kartı sisteminin diğer faydalarına da değinen Bingöl, “Pandemi döneminde evden çalışma yaygınlaştı. Yemek kartı kullanılarak sağlanan öğle yemeği hizmeti için yemek bedeli istisnası evden çalışma sisteminde de devam ederken catering veya doğrudan iş yerinde yemek hazırlama ile sağlanan durumlarda evden çalışanlar olumsuz etkileniyor. Bu vesile ile evden çalışma sistemine geçen şirketlerin de günlük yemek bedeli istisnasından yararlandıklarını bir kez daha hatırlatmakta yarar bulunmaktadır.” dedi.

 “Yemek kartı kullanmak devlet bütçesine de katkı sağlıyor”

Vergi yükü adil dağılmadığı sürece gelirin de adil dağılmasının mümkün olmadığını söyleyen Ozan Bingöl, “Yemek kartı uygulamaları, kayıt dışılığın çok fazla olduğu yemek sektöründe kayıtlı vergi mükelleflerinin sayısını artıracağı için bu sayede kişi başı vergi yükü azalmış oluyor. Yemek kartı sisteminin sunduğu avantajlardan faydalanan şirketler hem kendi bütçelerine hem de devlet bütçesine ciddi oranda katkı sağlıyor.” diyerek sözlerini tamamladı. 

Ticket Restaurant Edenred şirketlerin hem çalışanlarını mutlu edip hem de maliyetlerini azaltmaları için uygun amortisman yöntemi tercihi, yenileme fonu, reeskont uygulaması, doğrudan gider yazma-maliyete ekleme tercihini kullanma gibi konularda ipuçları veren Vergi Uzmanı Ozan Bingöl’ü şirketlerle buluşturmaya devam edecek.

Editör: Haber EDİTÖR