Kira fiyatlarının son birkaç yılda fahiş oranlarda yükselmesi, ev sahipleri ve kiracıları her gün yeni bir anlaşmazlığın içine sokuyor. Bu durum, avukatların kira anlaşmazlığı davalarında büyük bir artış yaşandığına dikkat çekiyor. Kirayı arttıran ev sahipleri ve buna karşı çıkan kiracılar arasındaki krizin artık arabuluculuk yoluyla çözüme kavuşması gerekiyor. Konut sahibi ile kiracı arasındaki uyuşmazlıklar için dava açmadan önce arabuluculuğa başvurmak, 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren zorunlu hale gelecek.

Gayrimenkul uzmanı avukat Mustafa Nazif Yıldız, konuyla ilgili olarak Milliyet'e açıklamalarda bulundu. Avukat Yıldız, "5 Nisan 2023 tarihinde Resmî Gazete'de yayınlanan 7445 sayılı kanuna göre, kira ilişkisinden doğabilecek uyuşmazlıklar, dava şartı arabuluculuk kapsamına alınacak. Düzenleme, 1 Eylül tarihinden itibaren geçerli olacak. Bu sayede dava açılmadan önce arabuluculuk yolunun tüketilmesi gerekecek. Ancak kiralanan taşınmazların ilamsız icra yoluyla tahliyesi hükümleri hariç tutulacak. Kira ilişkisinden doğan bir talebi olan her taraf, arabuluculuğa başvurabilecek" dedi.

Yıldız, son dönemde hızlı artan kira fiyatlarının ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirdiğini belirterek, "Dava sayılarında adeta patlama yaşanıyor. Bu nedenle yargının iş yükünde de muazzam bir artış var. Maalesef, bu durum bazen ceza davalarına bile konu olabilecek olayları doğuruyor" ifadelerini kullandı.

Yeni düzenleme ile tarafların arabulucuya gitmelerinin gerektiğini söyleyen Yıldız, "Taraflar arabulucuda anlaşamadıkları durumda düzenlenen tutanakla mahkemeye gidebilecekler. Arabuluculuk, tarafların bizzat katılımıyla yürütülen bir süreç olduğu için, arabulucu tarafından yapılan ön görüşme sonrasında belirlenecek toplantı gününde uyuşmazlığın taraflarının veya vekillerinin katılımı gerekiyor" açıklamasında bulundu.

Editör: Haber EDİTÖR