İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yargı sisteminde yapılması planlanan değişikliklere karşı bir tonda konuşan Savunma Bakanı Yoav Galant’ı Pazar akşamı görevden aldı. Galant, Netanyahu’nun sıkı bir müttefiki olarak bilinen bir isimdi.

Yargı sisteminin gücünü kısmayı öngören yasa tasarısı yüzünden aylardır protestolar düzenleniyordu. Galant’ın görevden alınmasının ardından, on binlerce kişi sokaklara döküldü.

Kudüs’te polis ve asker, Netanyahu'nun evinin yakınında eylem yapan protestoculara tazyikli su ile müdahale etti. Protestocular başkent Tel Aviv'deki otoyolu trafiğe kapattı. Haaretz gazetesi, Ayalon Otoyolu'nun saatlerce kapalı kaldığını ve polisin protestocuları çıkarmak için kalabalık kontrol önlemleri uyguladığını bildirdi. Otoyol sabaha karşı trafiğe açılabildi.

Protestocular Netanyahu’yu bir diktatör gibi davranmakla ve İsrail’in güvenliğine zarar vermekle suçluyor.

Bugün Saat 14:00 da

Protestocular, İsrail parlamentosu Knesset önünde bugün yerel saatle 14.00'de yeniden bir araya geliyor. Protesto liderleri bu sabah yaptığı açıklamada "Ülke tüm diktatörlük kanunları tamamen feshedilinceye kadar sessiz kalmayacak" ifadesini kullandı.

Yeni yasa tasarısı, mahkemelerin görevini yerini getirmediğine hükmettiği siyasetçilerin makamından alınmasını zorlaştırıyor. Hakkında yolsuzluk suçlamaları olan Netanyahu’nun bu kanun tasarısını kendi çıkarı için hazırladığı öne sürülüyor.

Muhalefetin başında bulunan Yair Lapid, Galant’ın görevden alınmasını 'hükümetin alçaldığı bir başka adım' olarak tanımlayarak bu kararın ülkenin güvenliğine zarar vereceğini savundu.

Cumartesi akşamı kısa bir süreliğine televizyonda konuşan Galant, İsrail ordusu mensuplarının yeni yasa tasarısından ötürü kızgın ve hayal kırıklığına uğramış olduğunu dile getirmiş; tasarının ulusal güvenliğe tehlike teşkil ettiğini belirtmişti.Yasa tasarısı aynı zamanda hükümetin hakimleri atayan komiteyi tamamen kontrol etmesine olanak tanıyor. Yüksek Mahkeme’nin kararlarının parlamento tarafından aşılmasına neden olabilecek yasa tasarısının yargının gücünü zayıflatacağı ifade ediliyor.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Pazartesi sabahı resmi bir açıklama yayımlayarak yargı reformunun askıya alınmasını istedi. Doğrudan Netanyahu'yu hedef alan açıklama, anında ülkede ve dünyada son dakika oldu.

Jerusalem Post gazetesi, 'Cumhurbaşkanı Herzog, hükümete yargı reformu düzenlemesini durdurma çağrısı yaptı' manşetiyle okurlarının karşısına çıktı. Gazete ayrıca, İsrail'i sarsan protestoların ardından acil durum ilan edildiğini ve bugün ise Gallant'ın kovulmasına karşı okullar, üniversiteler ve doktorların greve gideceğini yazdı.

Maariv gazetesi, manşetinde 'Dramatik gecenin ardından-Netanyahu ulusa seslenecek; Herzog: Düzenlemeyi 'derhal' durdurun' dedi.

İsrail Hayom gazetesi, 'Başbakan'ın Galant'ı kovmasıyla protestolar tüm ülkeye sıçradı, yargı reformu tehlikede' manşetini attı.

'İsrail'in gece kaosu: Savunma Bakanı'nın kovulmasının ardından yargı darbesi için devasa protestolar' diyen Haaretz gazetesi, Başbakan Netanyahu'nun ülkeyi allak bullak eden gösterilerin ardından ulusa sesleneceğini duyurdu. Haaretz ayrıca, muhalefet lideri Yair Lapid'in Netanyahu'nun İsrail'i tehlikeye attığını söylediğini bildiriyor.

The Times Of Israel gazetesinin manşeti tek kelimeydi: 'Korkmuyoruz.' Gazeteye göre, Netanyahu'nun Gallant'ı kovmasının ardından ülke çapında kitlesel protestolar patlak verdi.

GERİ ADIM SİNYALİ

2022 biterken seçimleri kazanıp altıncı kez başbakanlık koltuğuna oturan Binyani Netanyahu ise, tasarının mahkemelerin görev alanlarını aşmasını engellemek için yapıldığını belirtiyor.

Başbakanlık kaynaklarından sızdırılan bilgilere göre,Netanyahu yerel saatle 10.30'da kameraların karşısına geçecek ve düzenlemeyi rafa kaldırdığını duyuracak.

ABD DEVREDE

ABD cephesinde ise Beyaz Saray, İsrail’de yaşananlardan ötürü endişeli olduklarını, tarafların bir an önce uzlaşmaya varması gerektiğini aktardı. ABD'nin açıklamasını manşetten veren Yediot Ahronot gazetesi, 'ABD, İsrailli liderlerin bir uzlaşmaya varmalarını güçlü şekilde istiyor' başlığını kullandı.

Amerikan New York Times gazetesinin manşetinde 'Netanyahu mahkemelerin kontrolünü eleştiren bakanı görevden alırken, İsrail kaynıyor' ifadesi yer aldı.

Washington Post, 'Netanyahu, yargı düzenlemesini askıya alma çağrısı yapan savunma bakanını kovdu' manşetini seçti.

İngiliz The Telegraph, 'Gerilim geri dönüşü olmayan noktaya ulaşırken, binlerce İsrailli Netanyahu'nun konutuna yürüyor' manşetiyle okurlarının karşısına çıktı.

The Guardian'ın manşeti, 'İsrail cumhurbaşkanı kitlesel protestoların ardından yargı düzenlemesinin durdurulması çağrısı yaptı' oldu. 

BBC manşetinde 'Netanyahu'nun savunma bakanını kovmasıyla İsrail'de kitlesel protestolar' başlığına yer verdi.

Uluslararası haber televizyonu CNN ise 'Netanyahu'nun yargı darbesine karşı çıkan bakanı görevden almasının ardından İsrail'de büyük protestolar çıktı' dedi.

Al Jazeera: İsrail cumhurbaşkanı hükümeti yargı değişikliği planını durdurmaya çağırdı

Le Monde: İsrail'de adalet reformu: Binyamin Netanyahu savunma bakanını görevden aldı

Editör: Haber EDİTÖR