Eski Twitter kurucusu ve CEO'su Jack Dorsey de geçtiğimiz ekim ayında Bluesky Social isimli sosyal medya platformunu tanıtmıştı. Bluesky Social, kullanıcılarına kendi verilerini kontrol edebildikleri ve taşınabilir hesaplar sağlayacak. Sosyal medya platformu, aynı zamanda açık algoritmalar pazarına da erişim sağlanmasına olanak tanıyacak.

Dorsey'nin ilk kez 2019'da duyurduğu proje, son üç yıldır birçok kez biçim değiştirdi. İlk başta Twitter'ın içinde ortaya çıkan proje, daha sonra bağımsız bir şirket haline gelmişti.

Kısa süre önce beta sürümü için kullanıcıları bekleme listesine kaydolmaya çağıran Dorsey, sadece iki gün içinde 30 bin kişinin başvurduğu projeyle şimdiden önemli bir başarıya imza atmış oldu.

BLUESKY NEDİR?

Bluesky, merkezi olmayan bir sosyal ağ protokolü geliştirmeye yönelik bir girişimdir. Dorsey'nin daha Twitter CEO'suyken kurduğu Bluesky'ın amacı aslında Twitter ve diğer ağlarla birlikte çalışabilen merkeziyetsiz bir protokol geliştirmekti.

Geliştiriciler için protokol, sosyal medya genelinde uygulanabilecek uygulamalar, hizmetler ve algoritmalar yaratma özgürlüğü vaat ediyor. Büyük teknolojilere bağlı sunucular olmadan, tüm veriler blok zinciri ve eşler arası (p2p) unsurları içeren hibrit bir ağda kaydedilecektir.

TESTLER BAŞLADI

Bluesky yeni sosyal ağ üzerinde dahili testlerin resmi olarak başladığını duyurdu. Beta testiyle ilgili bilgiler Bluesky CEO'su Jay Graber tarafından açıklandı. Yönetici "bir şeyler kırılacak" yorumunda bulundu ve bu nedenle kullanıcıları yeni bir yolculuğun parçası olmaya ve platformun testçisi olmaya davet etti.

Editör: Haber EDİTÖR