ABD’nin daha çok kuzeydoğusunda yayılan XBB.1.5 varyantının New York’tan Maine kentine kadar olan bölgedeki vakaların yüzde 70’inden fazlasını oluşturduğu da vurgulandı. John Hopkins Üniversitesi’nden virolog Andrew Pekosz, yeni varyantın hücrelere daha güçlü bağlanmasını sağlayan ek bir mutasyona sahip olması nedeniyle bağışıklıktan çok büyük oranda kaçabildiğini söyledi. Öte yandan hızlı yayılmasına rağmen, XBB.1.5’in önceki varyantlara kıyasla hastalığı daha ağır geçirmeye neden olmadığı aktarıldı. Yine de uzmanlar, ABD’de Aralık ayında hastaneye yatışların yüzde 3.6 arttığını vurguladı.

Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin cesetlerine yapılan otopside, virüsün beyne bulaştığı görüldü. ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri’ndeki (NIH) araştırmacılar, yaş ortalaması 62.5 ve bir kısmının ek hastalığı olan, Kovid-19 nedeniyle ölen 44 kişinin otopsi sonuçlarını inceledi. Sonuçları “Nature” dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, aşı yaptırmayanların cesetlerinde SARS-CoV-2 virüsünün kalıntıları, RNA, hipotalamus, beyincik, omurilik ve bazal ganglionda bulundu.

Prof. Unutmaz: Aşı olmak gerekiyor

ABD’de grip vakaları son 10 yılın en yüksek seviyelerine çıkarken, “Amerika’nın Sesi”ne konuşan Connecticut Üniversitesi ve Jackson Laboratuvarı’ndan Prof. Dr. Derya Unutmaz, grip ve kovid aşısı olunması çağrısında bulundu. Unutmaz, “Son iki yılın borcunu ödüyoruz. Son iki yıldır maskeler ve önlemlerle grip virüsü çok azalmıştı. RSV denen üst solunum yolu enfeksiyonu da çok az görülmüştü. Ama bağışıklığımız bu virüslere karşı olan hafızasını bir miktar kaybediyor” dedi.

Editör: Haber EDİTÖR