Hacısüleyman, enflasyon muhasebesi ile ilgili değerlendirmelerinde, Ağustos ayında yayınlanan karar sonrası işletmelerin artan maliyetler ve zayıflayan yurtiçi talep gibi zorluklarla mücadele ettiğini vurguladı. Yüksek faiz oranları ve gerileyen satın alma gücünün etkisiyle konkordato ve takibe düşen çek-senet sayılarında artış yaşandığını belirten Hacısüleyman, yeni vergiler ve zamların bu süreci daha da zorlaştıracağına dikkat çekti.

"Amacımız Zararı Minimize Etmekti"

Negatif reel faiz döneminin enflasyonu kontrolsüz bir şekilde artırdığını ve makroekonomik dengeleri bozduğunu ifade eden Başkan Hacısüleyman, 2023 yazında başlatılan ekonomi programını desteklediklerini belirtti. Hacısüleyman, “Enflasyonun ülke ekonomisi, işletmelerimiz ve halkımız için büyük bir tehdit oluşturduğunu biliyoruz ve fiyat istikrarını sağlamak için elimizden gelen desteği veriyoruz” dedi. Faizlerin kademeli olarak artırılmasını savunan Hacısüleyman, ani ve büyük artışların yan etkilerini azaltmayı amaçladıklarını ve uygulamanın olumlu sonuçlarını gördüklerini sözlerine ekledi. Yurtiçi talebin yeniden normalleştiğini, cari dengenin iyileştiğini, enflasyon ve ülke risk primlerinin düştüğünü belirtti.

"Maliyetlerin Aşağı Çekilmesini Bekliyoruz"

Hacısüleyman, halen yüksek seyreden enflasyonun maliyetleri yukarı çekmeye devam ettiğini ifade ederek, tüketicilerin satın alma gücünün hızlı bir şekilde gerilediğini söyledi. Vergi düzenlemeleri ve yeni zamların maliyetleri artırdığını belirten Hacısüleyman, kredi kullanımının hem faiz hem de miktar açısından sınırlı olduğunu vurguladı. Takibe düşen çek ve senetlerdeki artışa ve konkordatolardaki sıçramalara dikkat çekti. Şirketlerin ayakta kalabilmesi için ticari krediler üzerindeki miktar sınırlamasının kaldırılmasını beklediklerini söyledi. Üretim maliyetlerinin yüksek olduğunu, enerji, arazi, işgücü ve kredi maliyetlerinin artış gösterdiğini ifade eden Hacısüleyman, devletin maliyetleri aşağı çekmesini talep etti. Tarım, tekstil ve hazır giyim sektörlerinin uzun süredir sorun yaşadığını belirtti.

"Endişelerimiz Var"

Enflasyon muhasebesi uygulamasının ikinci geçici dönemde de uygulanmamasını ve yılsonuna bırakılmasını beklediklerini belirten Başkan Hacısüleyman, uygulamanın firmalar için ek yük getireceğini ifade etti. ATSO olarak enflasyonla mücadele programı çerçevesinde atılan adımların üretimi ve ticareti sürdürülemez hale getirmesinden endişe duyduklarını belirtti. Şirketlerin yaşaması, büyümesi ve istihdam hacmini artırmaları için uygun bir ortam talep ettiklerini sözlerine ekledi.

Editör: Haber Editör