Antalya Muratpaşa Belediyesi'nin cam, kağıt, plastik ve metalden oluşan atıkların kayıpsız geri dönüşümünü sağlayan "Çevre Dostu Komşu Kart" adlı geri dönüşüm projesi, hem ülke ekonomisine hem de çevrenin korunmasına önemli katkılar sağladı. Pilot proje, Nisan 2016'da belirli mahallelerde başlatıldı ve başarısı nedeniyle hızla tüm ilçeyi kapsayacak şekilde genişletildi.

BAŞARILAR Nisan 2016'dan Haziran 2023'e kadar 7 yılda, Çevre Dostu Komşu Kart uygulaması ile hanelerden toplam 21.920.406 kilogram atık toplandı. Toplanan atıklar karşılığında kartlara 9.290.389 TL yüklendi. Proje kapsamında 1 kilogram cam 15 kuruş, 1 kilogram metal 1 lira, 1 kilogram plastik 1 lira ve 15 kuruş, kağıt ise kilogram başına 90 kuruş olarak tazmin ediliyor. 14 farklı noktada bulunan toplama noktaları, malzemeler için %30'a varan daha yüksek fiyatlar sunuyor.

Muratpaşa Belediyesi de 2019 yılından itibaren Çevre Dostu Komşu Kart programı ile evlerden kullanılmış bitkisel yağları toplamaya başladı. Fındık, mısır, zeytin, ayçiçeği, pamuk, soya fasulyesi gibi yağlı tohumlardan üretilen her 5 litre yağ için 95 TL geri ödeme sağlanmaktadır. Bu yılın ilk altı ayında projeye katılan ilçe sakinleri projeden 196 bin 155 lira kazandı.

ÇEVREYİ KORUMA

Çevre Dostu Komşu Kart girişimi, ağaçları kesilmekten kurtararak doğayı korurken, kaliteli atıkların kayıpsız geri dönüşümünü sağlayarak ekonomik değer yaratırken, hane ekonomisine daha önce olmayan bir kaynak yaratmıştır. Proje ile 175.946 ağacın kesilmesi önlenmiş, 221.882 litre benzin tasarrufu sağlanmış, karbondioksit emisyonu 689.919 kilogram azaltılmıştır.

NAKİT ÇEKİM

Çevre Dostu Komşu Kart, banka kartı işlevi görmekte olup, Türkiye genelinde kredi kartı satış noktası (POS) cihazı bulunan tüm işletmelerde kullanılmaktadır. Online alışveriş ve diğer ödeme işlemleri için kullanılabilir ve biriken para herhangi bir ATM'den nakit olarak çekilebilir

Editör: Haber Admin