Akdeniz Üniversitesi Proje Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkezi (APGEM)'in başlattığı proje kapsamında geleneksel halı dokumacılığı canlandırılmaya çalışılıyor.

APGEM, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Antalya Valiliği İl Özel İdaresi iş birliği ile düzenlenen Gelenekten Geleceğe Döşemealtı Halıcılığı Projesi tanıtım toplantısı Corner Park Otel'de gerçekleştirildi. Toplantıda Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Abdullah Aziz Ergin de yer aldı. Projenin önemine değinen Ergin, "Eğer biz bu halıları unutsaydık, başka yerlerde, yani Yunanistan gibi ülkelerde sahiplenilir ve kaybedilirdi. Bunun olmasına izin vermemeliyiz. Güzel bir yatırım ve proje diyebiliriz." dedi.

        APGEM Öğretim görevlisi Figen Ceylan, projenin amaçlarına ilişkin şunları söyledi: "Kovanlık köyünde bulunan bir süt ürünleri binası, tadilattan geçirilerek her türlü teknik malzeme ile donatıldı. Kadınlarımız burada 7 Temmuz'dan beri aktif olarak halı dokuma çalışmaları yapmaktalar, yeni desenler üretmek için çalışıyorlar. Buradaki amaç kaybolmaya yüz tutmuş dokuma halıyı, yeni desenler üreterek tekrar gün ışığına çıkartmaktır. Ayrıca burada çalışan kadınlara para kazandırma amacı güdülmektedir. Bunların yanında Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türkiye Sanatları Bölümü öğrencileri için de bu yer bir staj, yani uygulama alanıdır. Bu proje ile hem üniversiteye, hem halıcılığa, hem de köye katkı sağlamak amaçlanmıştır. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı ise bu projeyi desteklemektedir." Toplantı sonunda merkezde çalışan kadınlara halıcık ile ilgili sertifika verildi.
Kaynak: cha