Antalya Side 12. Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali, Side Antik Tiyatro'da Viyana Schloss Schönbrunn Orkestrası'nın konseriyle başladı. 25 Ağustos'ta Side Antik Tiyatro'da başlayan kültür ve sanat festivali, 30 Eylül'de Side Festival Orkestrası'nın Apollon Tapınağı'nda vereceği kapanış konseriyle sona erecek.

Side 12. Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali'nin onur konuğu Avrupa Birliği Bakanı ve Baş müzakereci Egemen Bağış oldu. Konser öncesi Bakan Egemen Bağış, konseri dinlemeye gelen yerleşik yabancılar ve tatile gelen turistlere 7 dakika İngilizce konuşma yaptı. Festivale Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) eski başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu'nun daveti üzerine katıldığını belirten Bağış, 10 yıllık siyasi yaşamı süresince dünyanın değişik ülkelerinde toplantılara katıldığını, konuşmalar yaptığını ancak hayatında ilk defa 2 bin yıllık tarihi bir tiyatroda konuşma yapmanın heyecanı içinde olduğunu kaydetti. Mevlüt Çavuşoğlu ile arkadaşlıklarının üniversite yıllarına dayandığını belirten Bağış, 25 yıllık dostluğunun AKPM başkanı olmasıyla Cumhuriyet tarihinde Müslüman bir Türk'ün Viyana'nın doğusuna geçemeyen başkanlığı alarak mazlum milletler için umut ve moral kaynağı olduğunu söyledi.

Side'nin Anadolu dilinde nar anlamına geldiğini, narın bereketi sembolize ettiğini anlatan Bağış, Avrupa Birliği (AB)'nin insanlık tarihinin en kapsamlı barış projesi olduğunu ifade etti. Bağış, sözlerini şöyle sürdürdü: "Nar bizim kültürümüzde bereket ve bolluğu temsil eder. AB aslında insanlık tarihinin en kapsamlı barış projesi. Ama bu barış projesi içinde bazı çarpık zihniyete sahip yaklaşımlar sergilemeye çalışanlar olabiliyor. Nasıl Side binlerce yıldır farklı kültürleri, inançları bir arada yaşatabildiyse, hala onların tarihi zenginliğiyle gurur duyuyorsak, biz de Türkiye olarak çarpık zihniyetli barış düşmanlarına 'Oğlum bak git' diyerek onları kovuyoruz." dedi.

Bakan Bağış, festival onur ödülünü Side Belediye Başkanı Abdulkadir Uçar'ın elinde aldı. Başkan Uçar, yaptığı konuşmasında festivalin geçen yılki onur ödülünü AKPM eski başkanı Mevlüt Çavuşoğlu'na bu sene ise Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'a verdiklerini söyledi. Fetsivalin bu yılki kültür ve sanat ödülünü Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Side Kazı Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Alanyalı ve eşi Doç. Dr. Feriştah Alanyalı'ya verme kararı aldıklarını söyledi. Doç. Dr. Hüseyin Alanyalı ve eşi Doç. Dr. Feriştah Alanyalı'nın kültür ve sanat ödülünü Bakan Bağış verdi. Uçar, 36 gün sürecek olan kültür ve sanat etkiliğinin Avrupa Festivaller Birliği (EFA) kapsamında yapıldığını kaydetti.
Kaynak: cha