İşte size nasıl daha iyi ebeveyn olabileceğinize dair bilimsel dayanağı olan ip uçları: 

Çocuklarınızla oyun oynayın, şakalaşın 

Araştırmalar, özellikle okul öncesi yaşlarda anne ve babaları ile oyun oynayan çocukların, ileriki yaşamlarında sosyal olarak daha başarılı olduklarını, daha kolay arkadaş edindiklerini, yaratıcılıklarının arttığını ve stresle daha kolay başa çıkabildiklerini gösteriyor. 

Olumlu ve yumuşak olun 

Bebeklerine olumsuz duygularla yaklaşan ve sert davranan ebeveynler ileride kendilerini saldırgan ve uyumsuz çocuklarla karşı karşıya buluyorlar. Beş yaş civarında görülen saldırgan davranışların, yetişkinlik döneminde saldırgan bir kişilik yapısına dönüştüğü tespit edilmiş. Bu nedenle, eğer kendinizi kızgın, olumsuz ebeveyn ve saldırgan çocuk döngüsü içerisinde bulursanız, çocuğunuzun geleceğini düşünerek sakin olmaya çalışın. 

Aşırı kontrolden ve baskıdan kaçının 

Araştırmalar, anne ve babaları aşırı kontrollü olan, her hareketleri denetlenen çocukların ileride, bu şekilde baskı görmemiş yaşıtlarına kıyasla daha kendine güvensiz ve yeniliklere kapalı olduğunu gösteriyor. 

Kendi duygusal sağlığınıza özen gösterin 

Eğer bunalımda olduğunuzu hissediyorsanız, kendiniz ve çocuğunuzun iyiliği için profesyonel yardım alın. Duygusal bunalımda olan anneler tarafından yetiştirilen çocukların içine kapalı oldukları ve stressle başa çıkmakta zorlandıkları gözlenmiş. 

Anneler oğullarınıza yakın olun 

Bebeklik döneminden başlayarak anne-oğul arasında kurulan sıcak ve yakın bir ilişkinin, ergenlik dönemindeki davranış problemlerini engellediği söyleniyor. Ayrıca, annesi ile yakın bir ilişkisi olan erkeklerin kız arkadaşları ya da eşleri ile olan romantık ilişkileri de daha başarılı oluyor. 
Editör: Haber EDİTÖR