YAĞLAR

Pişirme yağının veya yağda kızartılmış yiyeceklerin yeniden ısıtılması tehlikeli olabilir. Kızartma yağının içerisinde bulunan trans yağ içeriği, yağ her yeniden ısıtıldığında artar.

YAĞDA KIZARTILMIŞ BÖREKLER

Yağda kızartılmış börekleri, yeniden ısıtarak tüketmek hem sağlık açısından riskler barındırır hem de lezzetinde azalma meydana gelir. Börekler tekrar ısıtıldığında gevrek dokusunu kaybeder.

ANNE SÜTÜ

Anne sütü asla mikrodalgada ısıtılmamalıdır. Isıtılmış anne sütünün besleyiciliğinin azalmasının yanı sıra bebeklerde ciddi sağlık sorununa neden olabilir.

YUMURTA

Yumurta, gıda zehirlenmesine neden olan salmonella enteritidis bakterisini içerebilir. Bazı durumlarda ısıtılarak tüketilmek istenebilir ancak ısıtma sonucu oluşabilecek tehlikeye karşı bu riske girmemek en doğrusudur. İki saatten fazla oda sıcaklığında kalan pişmiş yumurtalar mutlaka atılmalıdır.

TAVUK

Tavuk, eğer döner şeklindeyse soğudukça nemini kaybedecektir. Bu nedenle, hem sağlık açısından hem de daha lezzetli olduğu için tazeyken tüketilmelidir. Tavuğun diğer pişirilme şekillerinde ise, salmonella bakterisi içerebileceği unutulmamalıdır.Tavuk yeniden ısıtıldığında veya yeterli ısıda pişirilmediğinde gıda zehirlenmesi riski artar.Tavuğun pişirilme tekniklerinin dışında piştikten sonra kesinlikle mikrodalgada ısıtılmamalıdır.

İSTİDİRYE – MİDYE

Midye ve istiridye gibi kabuklu deniz ürünleri riskli gıdalar arasında yer alıyor. Bu besinler, bazı durumlarda gıda zehirlenmesine neden olabilecek bakteriler taşıyor.Kabuklu deniz ürünlerinin zehirlenmeye neden olmaması için uygun şekilde pişirildikten sonra hemen tüketilmesi gerekiyor

MANTAR

Mantarlar, uygun şekilde pişirilip saklanmadıkları takdirde bozulabilir ve mide rahatsızlıklarına neden olabilir.Mantar, pişirildikten sonra 24 saat içinde tüketilmeli, bu süre aşıldıysa asla tüketilmemelidir.

PATATES

Piştikten sonra oda sıcaklığında kalan patatesler tekrar ısıtılıp tüketilmemelidir. Patates, ölümcül bir gıda zehirlenmesi olan botulizme neden olan bakteri clostridium botulinum içerebilir.Bu bakteriler oda sıcaklığında hızla çoğalırlar. Bu nedenle patatesler piştikten sonra hemen tüketilmeli veya buzdolabına konulmalıdır.

PANCAR

Pancar, taze olarak tüketildiğinde veya pişirildikten hemen sonra tüketildiğinde sağlık açısından onlarca faydası olan bir besindir.Ancak pişirildikten sonra ısıtılarak tekrar tüketilmek istenirse kanserojen etki gösterebilir. Nitrat açısından zengin olan yiyecekleri mümkün olduğunca taze tüketmek gerekiyor.

PİLAV

Sağlıklı olan seçenek; pirincin pişirildikten hemen sonra tüketilmesidir. Çiğ pirinç, bacillus cereus adı verilen ve gıda zehirlenmesine neden olabilen bir bakteri sporu içerebilir.Pişirilmiş pirinç, oda sıcaklığında ne kadar uzun süre bekletilirse, pişirme sürecinde hayatta kalabilen sporların bakteriye dönüşme ve çoğalma ihtimali de o kadar artar.

KREMALI RİSOTTO

Kremalı risotta pişirecekseniz uygun porisyonlar halinde pişirmeniz en doğru seçenek olacaktır.Çünkü, kremalı risottoyu fazla miktarda pişirip artanını buzdolabına kaldırdığınızda tadında ekşime meydana gelir.

KEREVİZ

Pancar gibi kereviz de, çok sağlıklı besin olmasına rağmen tekrar ısıtıldığında toksik olabilen ve doğal olarak oluşan nitritler içerir.

ŞALGAM

Şalgam da nitrit bakımından yüksek besinler arasında yer alır ve sadece bir kez pişirilmeli tekrar ısıtılmamalıdır.

ISPANAK VE MARUL

Ispanak ve marul da nitrat bakımından yüksek besinlerdir. Nitratların nitritlere dönüşme ihtimaline karşı ısıtılmamalıdır.Mümkünse çiğ veya pişirildikten hemen sonra tüketilmelidir.

İŞLENMİŞ ETLER

İşlenmiş etlerin mikrodalgada pişirilmesi kardiyovasküler sağlığa (kalp hastalıkları, beyin ve böbrek damarlarını etkileyen hastalıklar ve periferik damar hastalıkları) zarar verebilecek kolesterol oksidasyon ürünlerinin hacmini artırır.

BUZDOLABINDA 3 GÜNDEN FAZLA BEKLEYEN YEMEKLER

Eğer, yiyeceklerinizi uzun süre saklamak istiyorsanız, saklama koşullarına uygun olarak buzdolabı yerine derin dondurucuyu tercih etmelisiniz.

ODA SICAKLIĞINDA İKİ SAATTEN FAZLA BEKLEMİŞ BESİNLER

Yiyeceğiniz, oda sıcaklığında iki saatten fazla beklediyse tüketmekten kaçınmalısınız.

KAHVE

Soğuk kahveyi mikrodalgada ısıtmak hem tadında bozulmaya neden olur hem de asit oranını artırarak sağlığa zarar verir.

Not:Besinleri, ısıtmadan veya pişirmeden önce mutlaka koklayarak kokusunun bozulmadığından emin olun. Kokusu değişen, hiçbir besini tüketmeyin.

Editör: Haber EDİTÖR