Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin Suriye politikasının diğer Ortadoğu ülkelerinki ile aynı olmaması gerektiğini söyledi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu eleştiren Kemal Kılıçdaroğlu, “Suriye halkı ile kardeşiz, buna zarar verilmemeli.” dedi.

        CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bir dizi incelemede bulunmak üzere geldiği Mersin’de Mersin Nükleer Karşıtı Platformu’nun Büyükeceli beldesindeki kampını ziyaret etti. Burada kamptaki platform üyeleri ile sohbet eden Kılıçdaroğlu, Davutoğlu’nu ve hükümetin Suriye politikasını eleştirdi. Bir dışişleri bakanının yapacağı her hareketin, söyleyeceği her sözün ilerde kendi ülkesine yönelik bir gerekçe oluşturmamasına dikkat etmesi gerektiğini kaydeden Kılıçdaroğlu şunları söyledi: “Çapı olmayan AKP açısından talihsizlik bu kadar sorunlu ortamda çapsız bir bakanın bulunması. Suriye bir Libya olayı değildir, Irak olayı değildir. Suriye’yi düşünenler Rusya, Çin ve İran’ı da düşünmeli. Eğer dış politikanızı egemen güçlere göre yaparsanız faturayı size ödetirler. Ortadoğu’da yanan alevi biz niye tutuyoruz, onlar tutmuyor. Bizim kendi duruşumuz olmalı. Çıkarlarımızın Deneme Bonusu üzerine dış politikamızı inşa etmeliyiz. Bölgede barış içinde olmalıyız. Komşumuzun evi yanarken oraya ateş atmamamız lazım. Egemen güçlerin dış politikasına kendi politikamızı endekslemememiz lazım. Suriye’ye bakış açısı Libya ile aynı olmamalıdır. Suriye politikasının özellikleri var, akrabalık var, halklar arasında gidiş gelişler var. Şimdi biz iki halkı düşman ettik mi kim bundan yarar sağlıyor. Kazanan Batı'nın egemen güçleri, enerji politikalarını yönlendirmek isteyenler. Bizimkiler dereyi görmeden paçayı sıvadılar.”

        Türkiye’nin en sıcak gündemlerinden Şemdinli konusuna değinen Kılıçdaroğlu, milletvekillerinden oluşan bir heyet gönderdiklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, “Şemdinli’de nelerin olup bittiği konusunda hiçbir açıklama yapılmamış. Gazetelerden öğreniyoruz. Bugün milletvekillerimiz Şemdinli’ye gidecek. Orada nelerin olup bittiğini öğrenip halkla paylaşacağız. Suriye’deki olayları dakikası dakikasına öğrenirken, kendi ülkemizdeki olayla ilgili bilgi alamıyoruz.” ifadesini kullandı.

        Kılıçdaroğlu, Mersin'de yöre halkının nükleer santrale karşı olduğunu iddia ederek, buna kulak verilmesi gerektiğini söyledi. “Belediye başkanı ile görüştük, burada bir nükleer santralin kurulmasını istemiyor. Neden nükleer enerjiye ihtiyaç var?” diye soran Kılıçdaroğlu, hükümete şu soruları yöneltti: “Doyurucu bir açıklama yok. Neden ihalesiz verildi? Zemin etütleri kamuoyuna açıklanmıyor. Türkiye Japonya’daki gibi bir felaketle karşılaştıktan sonra mı alacak? Olay olur, insanlar ölür, ondan sonra önlem alır hükümet. Uygar ülkelerde risk varsa önlem alınır. Neden biz uygar ülkeler gibi değiliz?”
Kaynak: cha