Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, “Film ne kadar pespaye, bayağı ve provokatif olursa olsun Müslümanların ona insan öldürerek, büyükelçiliklere saldırarak ilgisi olmayanları katlederek buna karşılık vermesinin İslam inancına göre herhangi bir meşru gerekçesi asla olamaz.” dedi.

Mehmet Görmez, Amerika’da yayınlandıktan sonra Müslümanların tepkisini çeken ve Libya’da Amerikan Büyükelçisi’nin ölümüne neden olan hakaret filmine ilişkin Cihan Haber Ajansı (Cihan)’na değerlendirmede bulundu.

Müslümanların filme tepki olarak şiddete başvurmalarını tasvip etmediğini söyleyen Görmez, “Lanet, lanetle ortadan kaldırılmaz. Hakaret daha büyük bir hakaretle temizlenmez.” diye konuştu.

Dinler ve kültürler arası ilişkilerde çok kritik bir döneme girildiğine dikkat çeken Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “Sembolleri ve simgelere hakaret üzerinden bir ilişkiye geçmek son derece tehlikelidir. Ancak bütün bunlarla birlikte şunu ifade etmek istiyorum; söz konusu bir filmi herhangi bir Müslüman’ın kabul etmesi mümkün değil. Ama film ne kadar pespaye, bayağı ve provokatif olursa olsun, Müslümanların ona insan öldürerek, büyükelçiliklere saldırarak ilgisi olmayan katlederek karşılık vermesinin İslam inancına göre de herhangi bir meşru gerekçesi asla olamaz.” diye konuştu.

"HAKARET DAHA BÜYÜK HAKARETLE TEMİZLENMEZ"

Bu tür şiddet eylemlerinin referansını İslam’dan almasının da mümkün olmadığını kaydeden Görmez, insani ve İslami hiçbir değerle de bağdaştırılamayacağını dile getirdi. Diyanet İşleri Başkanı, “Özellikle Youtube marifetiyle bütün dünyaya yayılan 10 dakikalık kısmı bile herhangi bir Müslüman’ın veyahut herhangi bir insanın, insan olan herhangi bir varlığın kabul etmesi mümkün değildir. Ama bunun cevabı asla sağa sola saldırıp ilgisi olmayan insanları katletmek olamaz.” şeklinde konuştu.

Müslümanların bu konularda daha vakur, daha izzetli ve daha onurlu davranması gerektiğini belirten Görmez, “Teenniyi elden bırakmayarak, sadece hikmetli davranarak Peygamberimizin kendisine yönelik saldırılarda verdiği cevaplar neyse onları dikkate alarak ona karşılık vermek zorundadırlar. Dini simge ve semboller üzerinden milletleri ve din mensuplarını kültürel işkenceye tabi tutmaya çalışmak hiçbir şekilde insani ve ahlaki değildir.” değerlendirmesinde bulundu.

Filmde rol alan 80 kadar oyuncunun bir gazeteye ilan vererek filmin bu şekilde olduğundan haberleri olmadığını duyurduklarının hatırlatılması üzerine ise Görmez, “Eğer zaten bütün bunlar küresel siyasetin bir komplosu ise bu çok daha çirkin. Onun için şahıslarla ilgilenmemek lazım.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: cha