Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Sözcüsü Haluk Koç, terör, Suriye'deki gelişmeler ve Kürt sorunu sebebiyle Meclis'i olağanüstü toplantıya çağıracaklarını açıkladı. Teklifin yetkili arkadaşları tarafından hazırlanarak Meclis Başkanlığı'na sunulacağını dile getiren Koç, sorunun çözüm yerinin Meclis olduğuna dikkat çekti.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı devam ederken bir açıklama yapan Kamu Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, son terör saldırılarının hükümetin bir açmaza girdiğini gösterdiğini savundu. 'PKK'da kendi baharını oluşturuyor' mesajının verilmeye çalışıldığını ifade eden Koç, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun figüranlıktan öteye gitmeyen çırpınışlarının görüldüğünü kaydetti. "Sonuç sıfır, beklenti koca bir umutsuzluk." diyen Koç, Başbakan'ın her şeyin kontrollerinde olduğunu, sorumluluğun medyada olduğunu söylediğini aktardı. Ancak AK Parti'li İdris Bal'ın girilemeyen yerlerin var olduğunu söylediğini dile getiren Koç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın buna çok net bir şekilde açıklık getirmesini istedi. İki ayda 60 şehit verildiğini dile getiren Koç, süreklilik kazanan bir terör bulunduğunu belirterek vur-kaç yerine vur-kal diyen bir terör olduğunu ifade etti.

Suriye'de demokratik yaşamın hayata geçmesini, iç savaşın sona ermesini istediklerini anlatan Koç, değişenin "beyzbol sobalarını dekor olarak kullananların" Suriye'de görevini yapın demeleri olduğunu savundu. Başbakan'ın talimat alan olduğunu ve samimi olmadığını ileri süren Koç, Baası Türkiye'de destekleyen birinci partinin AK Parti ve bizzat Recep Tayyip Erdoğan olduğunu iddia etti.

CHP'nin soruna çözüm arayışı davetinin biran önce değerlendirilmesini isteyen Koç, çözüm yerinin ise Meclis olduğunu ifade etti. Savaşı değil barışın dilini arayan bir siyaseti gerçekleştirmek zorunda olduklarını vurgulayan Koç, terör ve Kürt sorunu konusunda partilerinin yöntem önerisinin değerini bir kez daha ortaya çıktıklarını gördüklerini ifade etti.

Meclis'in bu aşamada tatilde olmaması gerektiği görüşünde olduklarını dile getiren Koç, TBMM'yi olağanüstü çağrılması kararı aldıklarını ve en kısa zamanda bu çağrıyı yapacaklarını vurguladı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Kerkük ziyaretini hatırlatan Koç, “Kerkük, Davutoğlu'nun yeni mi aklına geldi?” diye sordu. Kılıçdaroğlu ile aile bireylerinin teknik takip altına alındığı yönünde bilgilerin olduğunu dile getiren Koç, bunun ciddi bir iddia olduğunu vurguladı. Bu konunun aydınlığa kavuşturulmasını isteyen Koç, Başbakan'ın bu konuya ilişkin bilgisinin olup olmadığını sordu.

Cumhurbaşkanlığı koltuğu için yapılan bu kavganın altında aslında Numan Kurtulmuş olduğunu savunan Koç, Ahmet Sever ile bunun dışa vurduğunu ileri sürdü. 29 Ağustos 2012 tarihinde anayasa değişikliği nedeniyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görevi bırakmasını isteyen Koç, yıpranmasını istemediklerini kaydetti.

MHP konusunda ise Koç, "Umarım sağduyuyla düşünürler. Ortak bütünlüğü, birliğimizi savunuyoruz." dedi. Başbakan'ın yerel seçimlerin öne alınmasına ilişkin teklifinin sorulması üzerine de Koç, seçimlerin öne alınmak istenmesinin AK Parti'nin kendi siyasi çıkarları için olduğunu savundu. CHP'nin seçimleri normal zamanda yapılmasını istediğini belirten Koç, MHP'nin seçimleri öne almasına destek vermesini de anlayamadıklarını, kararlarını bir kez daha gözden geçirmeleri gerektiğini ifade etti.

Türkiye'nin herkesin ortak vatanı olduğunu Liderbahis belirten Koç, provokasyonlara rağmen bu süreçlerden hep birlikte üstesinden gelineceğinin altını çizdi. Yüksek Askeri Şura kararlarıyla ilgili ise Koç, yargısız infaz yapıldığını belirterek yargı kararı olmadan askerlerin emekli edildiğini söyledi.
Kaynak: cha