CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, 12 Eylül kanunlarının ve uygulamalarının halen devam ettiğini savundu.

12 Eylül yıldönümü dolayısıyla bir basın toplantısı düzenleyerek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve 12 Eylül 1980 darbesinin lideri Kenan Evren’in 'aslında aynı kişiler olduğunu' iddia etti. İnce, bugünün Evren’in darbesinin 32’inci, Erdoğan’ın darbesinin ise 2’nci yıldönümü olduğunu savundu. İnce, “Recep Evren ile Kenan Erdoğan aynı kişidir. Kenan Evren ve Recep Erdoğan aynı kişidir. Aralarında bir fark vardır. Evren 5 generalle birlikte karar veriyordu, Recep Erdoğan, tek başına karar veriyor. Kenan Evren’in belinde silahı vardı, Recep Erdoğan’ın cebinde çakısı var. Her ikisi de ülkeyi karanlığa götürmüştür, faşizmi iliklerimize kadar hissetmişizdir. Diktatörlük uygulamaları her ikisi döneminde de vardır” ifadelerini kullandı.

Meclis’te düzenlediği basın toplantısına “Bugün AKP’nin, Recep Erdoğan’ın bayramı hatta onların doğum günüdür. Bugün 29 Ekimleri, 30 Ağustosları kutlamayanlar, 23 Nisanların içini boşaltanların, anlamsızlaştıranların bayramıdır” ifadeleriyle başlayan Muharrem İnce, 12 Eylül 1980 darbesinin bir gece karanlığında geldiğini ve karanlık günlerin başlangıcı olduğunu hatırlatarak 'o karanlığın hala devam ettiğini' iddia etti. Bugün Kenan Evren’in 12 Eylül’ünün 32’nci, Recep Erdoğan’ın 12 Eylül’ünün 2’nci yıldönümü olduğunu savunan İnce, “Bu bayramları kendilerine kutlu olsun.” dedi.

Burada sorulması gereken sorular olduğunu kaydeden CHP Milletvekili, şöyle devam etti: “1980’deki darbeden kim nemalanmıştır, kimin siyaseten önü açılmıştır, kimler işkence görmüş, hangi partiler kapatılmıştır, hangi partilerin mallarına el konulmuştur, kimler zorunlu ikamete tabi tutulmuştur, kimlere siyasi yasak getirilmiştir, darbe için icazeti kim vermiştir, bizim çocuklar başardı sözünü söyleyen kimdir, bizim çocuklar diyenin bugün eşbaşkanı kimdir, bugün demokrasi avanesi kesilen bademler o gün neredeydi?”

12 Eylül’ün mevzuatının ve uygulamalarının halen yürürlükte olduğuna dikkat çeken Muharrem İnce, sözlerini şöyle sürdürdü: “Siyasi partiler kanunu, sendikalar kanunu, grev ve lokavt kanunu orada duruyor. Kenan Evren dönemindeki kanun ve kanun hükmündeki kararnamelerin hepsi yerinde duruyor. 12 Eylül’ün ruhu yerinde duruyor. 12 Eylül’ün YÖK’ü duruyor, Atatürk Dil ve Tarih Kurumu duruyor, 12 Eylül zihniyeti duruyor. 12 Eylülcüler Atatürk’ün vasiyetini çiğnemişti, AKP’liler de onu yapmaya devam ediyor. Cunta ortada yok ama 12 Eylül’ün düşünceleri uygulamaları bugün hala iktidardadır. 12 Eylül 1980de kitaplar suç deliliydi, AKP döneminde kitaplar bomba oldu. Kenan Evren döneminde basılmış kitaplar delildi, Recep Erdoğan döneminde basılmamış kitaplar delil oldu. Kenan Evren gitti Recep Erdoğan geldi ama faşizm hiç yer değiştirmedi. Kenan Evren döneminde MGK kararıyla grev yasaklanıyordu, AKP döneminde kanunla grev yasaklanıyor. Evren döneminde konsey milletvekillerini veto ediyordu, şimdi AKP yargısı onları hapiste tutuyor. Evren döneminde 17 yaşında Erdal Eren idam edildi, Recep Erdoğan döneminde davaya müdahil olmak isteyenler engellendi."

"Evren’in Devlet Güvenlik Mahkemeleri vardı, Recep Erdoğan’ın Özel Yetkili Mahkemeleri ve ‘yargıya gerekeni söyledik onlar da gerekeni yapıyor’ Recep Erdoğan var." diyen "Kenan Evren, Ertuğrul Günay’ın babasının cenazesine gitmesini engellemişti, Recep Erdoğan da Mehmet Haberal’ın babasının cenazesine gitmesine izin vermedi. Evren döneminde insanları takip eden siyasi şube şefleri vardı şimdi teknoloji ilerledi Recep Erdoğan’ın ortam ve telefon dinleyen şefleri var. Evren, Yunanistan’ın NATO’nun askeri kanadına dönmesine izin vermişti, Recep Erdoğan'da Fransa’nın aynı yere dönmesine izin verdi. Evren herkes tarafından kınanıyor bugün, o günlerde ona yalakalık yapanlar da methiye düzenler de bugün onu kınıyor, eleştiriyor o dönemde yapılanlara göz yumuyor. Evren'in darbesinden bu yana 32 yıl geçti, Evren 32 ‘12 Eylül’ gördü. Erdoğan’ın yaptığı 12 Eylül’ün üzerinden 2 eylül geçti. Recep Erdoğan’a uzun ömürler diliyorum. Kenan Evren kadar yaşasın, 30 yıl daha 40 yıl daha yaşasın ki ülkeyi ne hale getirdiğini, bugün kendisine yalakalık yapanların yetki elinden gittiğine bugün Evren’e nasıl yapıyorlarsa onu da görsün diyorum. Allah kendisine Kenan Evren kadar uzun ömür versin hatta daha fazlasını versin diyorum." şeklinde konuştu.

CHP'li İnce, "Recep Erdoğan akıbeti de Kenan Erdoğan... Fark etmiyor Recep Evren ile Kenan Erdoğan aynı kişi. Kenan Evren ve Recep Erdoğan aynı kişidir. Aralarında bir fark vardır. Evren 5 generalle birlikte karar veriyordu Recep Erdoğan tek başına karar veriyor. Evren’in belinde silahı vardı, Recep Erdoğan’ın cebinde çakısı var. Her ikisi de ülkeyi karanlığa götürmüştür, faşizmi iliklerimize kadar hissetmişizdir. Diktatörlük uygulamaları her ikisi döneminde de vardır.”

Muharrem İnce, basın toplantısı sonunda yaptığı açıklamaların ön plana çıkmasını istediği için basın mensuplarından soru almadı.
Kaynak: cha