AK Parti Kayseri Milletvekili ve Darbe Araştırma Komisyonu Başkanı Yaşar Karayel, “Bir ülkeye ve o ülkenin insanlarına yapılacak en büyük kötülük darbedir. Artık Türkiye’de hiç kimse bu tür hesaplar içerisinde olamaz.” dedi.

28 Şubat ve 27 Nisan Alt Komisyon Başkanı olan Yaşar Karayel, 12 Eylül darbesinin yıldönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, “Cumhuriyet tarihimizin en karanlık dönemlerinden biri 12 Eylül’dür. O yıllarda yaşanan acılar hala hafızalardaki tazeliğini korumaktadır.” diye konuştu.

Türkiye’nin bilinçli bir biçimde iç çatışma ortamına sokularak, darbe ortamına sürüklendiğini ifade eden Karayel, şunları kaydetti: “5 bin insanımızın yaşamını kaybetti, 650 bin kişinin gözaltına alınıp, 200 binden fazla kişinin yargılandığı, 500 kişiye idam cezası verildiği, 50 gencimizin asıldığı, TBMM’nin kapatılarak, Anayasa’nın ortadan kaldırıldığı, acı, zulüm ve gözyaşının sel olduğu benzerine ender rastlanacak karanlık bir dönemden söz ediyoruz. Ne yazık ki bu darbenin izleri, 30 yıl boyunca silinemedi. 12 Eylül 2010 yılındaki referandumla birlikte anayasa değişikliği yapıldı ve Türkiye ileri demokrasiye doğru önemli bir adım atmış oldu. O günlerde darbeleri soruşturamayacağımızı, darbecileri yargı karşısına çıkaramayacağımızı iddia edenler, bugün utanmaktadırlar. Hem bağımsız Türk yargısı hem de Meclis Araştırma Komisyonu, bu karanlık dönemlerin aydınlatılması ve bir daha asla darbelerin yaşanmaması için üzerine düşeni yapmaktadır. Unutulmamalıdır ki bir ülkeye ve o ülke insanlarına yapılabilecek en büyük kötülük darbe yapmaktır. Ülkemizde hiç kimse artık bu tür karanlık hesaplar yapamayacaktır.”

Karayel, TBMM’nin darbelerle ilgili araştırmalarını tamamlamasının yanında sivil anayasanın da hayata geçirileceğini, böylece demokrasinin tam manasıyla işlemeye başlayacağını ifade etti.
Kaynak: cha