Virüs, ilk olarak 1958 yılında araştırma için tutulan maymun kolonilerinde çiçek benzeri bir hastalığın görülmesiyle keşfedilmişti. İnsanlardaki ilk vakası ise 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde kaydedilmişti. Son gelişmelerle birlikte, dünya genelinde vatandaşlar, Mpox virüsünün tekrar bir kapanmaya neden olup olmayacağını sorgulamaya başladı.

Maymun çiçeği virüsü, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden komşu ülkelere yayıldı ve Burundi, Kenya, Ruanda ve Uganda gibi ülkelerde de görüldü. Bu yayılma sonucu DSÖ, maymun çiçeği virüsü nedeniyle iki yıl içinde ikinci kez küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti. Bu durum, “Tekrar pandemi olacak mı?” ve “Kapanma geri gelir mi?” gibi soruları gündeme getirdi.

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN BATI NİL VİRÜSÜ AÇIKLAMASI: 6 KİŞİDE TESPİT EDİLDİ SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN BATI NİL VİRÜSÜ AÇIKLAMASI: 6 KİŞİDE TESPİT EDİLDİ

Uzmanlar, mevcut salgının virüsün daha tehlikeli bir varyantından kaynaklandığını belirtiyor. DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, İsveç'in Afrika dışındaki ilk Mpox vakasını doğruladığını açıkladı.

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de henüz Mpox hastalığı vakasına rastlanmadığını ve mevcut durumda herhangi bir kısıtlama veya ek tedbir ihtiyacı bulunmadığını bildirdi. Uzmanlar, salgının gelişimini dikkatle izlediklerini ve gereken tedbirleri almak için hazırlıklı olduklarını ifade ediyor.

Vatandaşlar, Mpox virüsünün yayılımı ve potansiyel etkileri konusunda bilgi almak için yetkililerden güncel açıklamaları takip etmeye devam ediyor.

Editör: Haber Editör