Altın Oran Düşünce ve Sanat Platformu Başkanı ve fotoğraf sanatçısı Dr. Haluk Uygur’un, ’Toroslar'ın Nadide Çiçekleri’ adlı sergisi, Büyükşehir Belediyesi 19. Altın Koza Kültür ve Sanat Festivali etkinlikleri kapsamında Optimum Outlet Adana AVM’de görücüye çıktı. Sergide, sanatçı Haluk Uygur öncülüğünde, 13 fotoğraf sanatçısının Toroslar'ı karış karış gezerek objektiflerine yansıttıkları eserler yer alıyor.

        Adanalı yazar, fotoğrafçı, ressam, hattat gibi sanat dallarından birçok insanın ortaklaşa kurduğu Altın Oran Düşünce ve Sanat Platformu'nun Başkanı Dr. Haluk Uygur, sergiyle ilgili açıklamalarda bulundu.
Bilim adamlarının yaptıkları tespitlere göre, Toros Dağları'nın dünyanın en çok bitki çeşitliliğine sahip bölgelerinden biri olduğunu aktaran Uygur, Türkiye’de, Karadeniz'in bitki örtüsü en sık bölge olduğunu ancak endemik, yani yaşam alanı belirli bölgeyle sınırlı olan bitkilerin ise en yoğun olarak Toroslar'da görüldüğünü vurguladı.

        Uygur, "Toroslar'ın o çıplak görülen zirvelerinde dolaşırken basit bir ot zannedip, çiğnediğiniz bitki, çıplak gözle zorlukla görülebilen bir-iki milimetre büyüklüğünde çiçeği olan, endemik bir canlı olabilir.’’ dedi.

        "TOROSLAR NEDEN ENDEMİK BİTKİ CENNETİ?"

        Toroslar'ın endemik bitki cenneti olmasının nedenlerini de anlatan Uygur, dağların Akdeniz'in kuzeyini bir duvar gibi kapatarak, ılıman havayı bölgede tutmak suretiyle, özel bir klima oluşmasını sağladığını, bunun da nadide bitkilere hayat verdiğini söyledi.

        Toroslar'ın, yüksek zirvelere sahip olmasına rağmen, bura ulaşımın kolay olduğuna dikkat çeken Uygur, "Bu da, yörede yaşayan Yörüklerin tepelere kadar sürülerini çıkarabilmesi anlamına geliyor. Takdir edersiniz ki hayvanların tüyleri arasında da birçok tohum dağlara yayılıyor. Bir başka neden ise Toroslar'ın kuşların göç yolları üzerinde bulunması. Bu kuşlar da tüyleri arasında ve bağırsaklarında dünyanın her tarafından bitkiyi buraya taşıyorlar." diye konuştu.

        Sergi, 23 Eylül’e kadar devam edecek festival süresince gezilebilecek.
Kaynak: cha