Çerkezler, bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Kamışçık Kafkas Kültür Festivali’nde bir araya geldi.

        Göksun’a bağlı Kamışçık köyü, bayramın son günü düzenlenen 3. Kafkas Kültür Festivali’ne ev sahipliği yaptı. Festivale Türkiye’nin birçok ilinden, çevre ilçelerden yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Göksun ve çevre köylerden gelen ekiplerin Kafkas kültürünü yansıtan gösterileri misafirlere unutulmaz bir gece yaşattı.

        Kafkas ve Çerkez kültürünün yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması için organize edilen festival, Türkiye’nin değişik yerlerinde yaşayan Çerkezleri de bir araya getirdi. Festival alanı tıklım tıklım dolarken, alanda kurulan stantlarda Kafkaslara özel hediyelik eşyalar ve kıyafetler katılımcıların beğenisine sunuldu. Çerkez sanatçıların seslendirdiği şarkılarla eğlenen katılımcılar, ayrıca festival alanında Çerkez düğünü yapmayı ihmal etmedi.

        Festivalin açılış konuşmasını yapan Festival Tertip Komitesi Başkanı Nadir Yamaç, “Festivalin amacı, Kafkasya halklarının zengin kültürel mirasını öğrenmek, kültürümüzü korumak ve geliştirmektir. Ayrıca bu tür faaliyetler halklar arası dostluk ilişkilerinin sağlamlaşmasına, yeni neslin tarih ve kültür bilinci edinmesine yardım ediyor. Biz zengin Kafkas kültürünün herkesçe daha iyi tanınması ve bilinmesi amacıyla bu festivali düzenledik.” diye konuştu.

        Yamaç’ın konuşmasının ardından Kamışçık köyünde yaşayan gençlerin oluşturduğu ve köyün ilk kuruluş yeri olan eski çeşme anlamına gelen 'Psinej' grubu, Büyük Çamurlu köyünde yaşayan Çerkez Boyu Ubıhlardan oluşan ve birliktelik anlamına gelen 'Tzegus' grupları Kafkas kültürünün en güzel danslarını ve oyunlarını sergiledi.
Kaynak: cha