Almanya'dan aralarında Alman ve Türk gençlerin de yer aldığı işsiz gençler, Muğla'nın Fethiye ilçesinde becerilerine uygun alanlarda 45 gün boyunca staj yaptı. Fethiye'de çeşitli kurumlarda çalışan gençler, işsizliğin kendilerine yaşattığı sıkıntıları hazırladıkları bir tiyatro oyunu ile sahneye koydu.

Almanya’da bulunan Multikulturelles Forum (Çok Kültürlü Forum)’un, Projektfabrik (Proje Fabrikası) ile ortaklaşa gerçekleştirdiği Yeni Perde isimli proje, gençleri iş hayatına kazandırmada yeni metotlara başvuruyor. Uzun zamandır işsiz olup kendine güvenini yitiren, okuldan diplomasız çıkan ya da başka nedenlerden iş bulamayan 11 genç Türkçe öğrenerek Fethiye’ye geldi. Burada bilgi ve becerilerine uygun işlerde 1,5 ay staj yapan gençler, işsiz olarak yaşadıkları sıkıntıları tiyatro oyunuyla sahneye koydu.

        Türk ve Alman gençler yarın saat 20.00’de Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Salonu’nda 'Ben ve Ben ve Bir Sürü Başkaları' isimli oyunu sahneleyecek. Türk ve Alman gençlerin birlikte sahneye koydukları oyunun yönetmenliğini Sabine Stein ve Steffen Schreier yapıyor. Ben ve Ben ve Bir Sürü Başkaları isimli oyunda gençlerin kendi benliklerini arama çabası Türkçe ve Almanca olarak konu ediliyor.

        Almanya’da yaşayan işsiz gençlerin staj için Fethiye’ye geldiklerini anlatan Proje Sorumlusu Zeynep Kartal, grupta Türk asıllı gençlerin de yer aldığını söyledi. Kartal, uzun zamandır işsiz olup kendine güvenini yitiren, okuldan diplomasız çıkan ya da başka nedenlerden iş bulamayan gençlerin 2 Temmuz tarihinden bu yana Fethiye'de bilgi becerileri ve eğitimlerine uygun işlerde çalıştıklarını kaydetti. Projenin hem gençlere yurt dışı deneyimi ve meslek perspektifleri sunduğunu hem de Avrupa’nın farklı ülkelerini birbirine yaklaştırdığını ifade eden Kartal, "Türkiye’de edindikleri deneyimler onları güçlendirecek ve hedeflerine ulaşmaları konusunda destekleyecektir. Hem de işsizlik döneminde yaşadıklarını tiyatro oyunu ile anlatacaklar." dedi.
Kaynak: cha