Her şey İsveç’te 14 sene sürgün hayatı yaşayan İranlı karşıt görüşlü Habib Chaab’ın Türkiye’ye geldikten sonra ortadan kaybolmasıyla başladı. MİT’in yürüttüğü soruşturmayla Chaab’ın ortadan kaybolmasının ardındaki esrarlı olaylar zinciri çözüldü. MİT, ele geçirdiği kanıtlar neticeninde İranlı muhalif ismin, İran istihbaratının kontrolündeki uyuşturucu kaçakçısı Zindaşti tarafından daha önceki eşi kullanılarak tuzağa düşürüldüğünü ortaya çıkardı. Eski eşi, Chaab’ı İsveç’ten kendisini görmek ve 100 bin euro borç vermek vaadiyle İstanbul’a çağırdı. Eski eşinin içinde bulunduğunu düşündüğü minibüse bindi. Kaçırılarak Chaab, Zindaşti’nin adamları tarafından İran’a götürüldü. Soruşturmayı derinleştiren MİT, İran istihbaratıyla irtibatlı hücreyi çökertti. Zindaşti için çalışan ve olaya karışan 11 kişi belirleyerek yakalandı.

CNN Türk Muhabiri Mustafa Berber, kritik operasyonla alakalı şu bilgileri verdi:
Ehemmiyetli bir operasyından söz ediyoruz. İran’da aslında karşıt görüşlü isimler, yurtdışında yaşayan isimler daimi olarak kaçırılmış ve İran’a götürülmüştü. İran’da da orada idam edilmişti. İran karşıt görüşlü isimlere yönelik kaçırma işlemlerini sürdürürken MİT’ten de ehemmiyetli bir operasyona imza atıldı. Son günlerde İsveç’te yaşayan Habib Chaab’ın Türkiye’den kaçırıldığına ait iddialar üzerine MİT harekete geçti. Yapılan incelemelerde İran’ın Türkiye’deki istihbarat ağı tarafından ve bu kişilerin de Zindaşti ile bağlantılı olan kişiler tarafından kaçırılarak İran’a götürüldüğü belirledi. Buna ait 11 kişi ile ilgili gözaltı kararı verildi.

Zindaşti, İranlı bir uyuşturucu kaçakçısıydı ve kendisi ile ilgili İran’da idam kararı verilince de Türkiye’ye gelmişti. Türkiye’de de 2007 seneninde bir cinayet hasebiyle yargılanmıştı. Hemen peşinden da ile ilgili 4 sefer ağırlaştırılmış ömür boyu mapus cezası verilince Türkiye’den kaçmış ve yine İran’a gittiği belirlemişti. Oradan faaliyetlerini yürüttüğü belirlemişti. İşte İran istihbaratına çalışan Zindaşti’nin Türkiye’deki ağına yönelik bir operasyon tertip etti.

Habib Chaab isimli kişi İsveç’ten Türkiye’ye geldi, karşıt görüşlü bir isimdi. İran’daki karşıt görüşlü anlayışın İsveç’teki kolunu yürütüyordu. Daha önceki eşinin borç verme uydurma sebebiyle İstanbul’a getirildi ve hemen peşinden da bir minibüse bindirilerek kaçırıldı, Van üzerinden İran’a götürüldü. Bu kaçırmaya ait de MİT harekete geçti. Ve MİT 11 ismi yakaladı. Onlarla alakalı tahkikat evresi devam ediyor İran istihbaratına bağlı hücre çökertilmiş oldu bu operasyonla beraber. Bu 11 ismin de Zindaşti için çalıştığı belirledi.

Editör: Haber EDİTÖR