Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından, Osmangazi ilçesi Altıparmak Meydanı'na yapılan Yüzen Taşlar Heykeli'nin ünü yurt dışına taştı. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası(BTSO)'nın katkılarıyla Alman heykeltıraş Christian Tobin tarafından yapılan Yüzen Taşlar Heykeli Almanya’da tanıtılıyor.

Geleneksel Türk sanatlarından Bursa’ya özgü Karagöz-Hacivat ve Gölge Oyunları’nı sembolize eden heykeller, dünyaca ünlü heykeltıraş Christian Tobin’in sevenleri tarafından yakın markaja alındı. Almanya’nın önde gelen devlet kanalı, ARD TV Yüzen Taşlar Heykeli’ni Bursa’ya gelerek görüntüledi ve belgesel olarak Almanya’da yayınladı. Ayrıca Almanya’da yayınlanan Feuilleton gazetesinde de Yüzen Taşlar Heykeli’ni tanıtan haber yayınlandı. 1950 yılından beri kamusal yayın yapan ARD TV, dünyadaki en büyük ikinci televizyon kanalı olma özelliğine sahip.

Haberi yapan programcı, Bursa’nın güzelliklerinden, Karagöz ve Hacivat’tan ve Yüzen Taşlar Heykeli’ne ilişkin yorumlarını şu cümlelerle ifade etti: "Bu programda bir Alman heykeltıraş Christian Tobin tarafından yapılıp Bursa´ya yeni bir sembol kazandıran heykelleri size tanıtacağız. İlk öncelikle size Christian Tobin hakkında bahsetmek istiyoruz. Kendisinin bundan önce yaptığı eserler Amerika, Kore, Japonya´da bulunmaktaydı ve son olarak da Türkiye´de görmekteyiz . Heykeltıraşçılık alanında geliştirdiği yeni tarz ile suyun üzerinde taşları dans ettirebilmekte, ama bunu nasıl başarıyor? İşte bu ise onun sırrı olarak kalıyor. Proje bir yıl sürmekle beraber kendisi 6 ay boyunca bilfiil Bursa´da bu heykellere emek vermiştir. Heykellerin yapımında mekanik olarak hiçbir nokta bulunmamakla beraber her iki heykelin hareket eden üst bölümünde su basıncı Gorabet önemli bir rol oynamaktadır. Her iki heykelin üst kısımlarında 100’er milimetrelik birer ara bulunmaktadır ki bununla beraber heykeller rahatça hareket etmektedir. Diğer bir nokta ise sadece bu üst taraftaki hareket eden taşların toplam ağırlığı 15 tondur. Büyük bir emek sarf edilerek yapılan bu heykellerin açılışında gerek Bursa halkı gerek ise ünlü heykeltıraş çok heyecanlıydı. Heykellerde kullanılan taşlar toplam olarak 45 ton olmakla beraber Bursa´nın önemli iki simgesi Karagöz ile Hacivat, onların gölge tiyatrosuna bir sembol olarak yapılmıştır. Diğer bir önemli nokta ise kullanılan taşların hepsi Bursa şehrinin çevresinden alınıp getirilmiş olmasıdır.’’

Alman kanalında ve gazetesinde yayınlanan haberleriyle, turistlerin dikkatlerini Yüzen Taşlar Heykeli’ne ve Bursa’nın güzelliklerine çevirmesi bekleniyor.
Kaynak: cha