Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Selçuk Üniversitesi’ne 'Mevlana ve Mevlevilik Araştırmaları' konusunda yüksek lisans programı açma izni verdi. Buna göre, farklı üniversitelerden ve farklı lisans programlarından mezun öğrenciler, Mevlana ve Mevlevilik Araştırmaları konusunda yüksek lisans yapabilecek.

        Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, yaptığı açıklamada, Mevlana ve Mevlevilik hakkında bundan sonra periyodik ve sistemli araştırmalar yapılabileceğini söyledi. Gökbel, “Hazırladığımız kapsamlı ve gerekçeli dosyaların üniversitemiz senatosu tarafından kabul edilip YÖK’e başvurulması neticesinde, hem Mevlana ve Mevlevilik bir anabilim dalı olarak onaylanmış hem de yükseklisans öğrencisi alma taleplerimiz sonuç vermiştir. Artık bu anabilim dalına yüksek lisans öğrencisi alabileceğiz. Enstitümüzün kuruluşu gibi araştırmalarımızın bilim dalı haline gelmesi de dünyada bir ilk oldu ve Selçuk Üniversitesi olarak bunun gururunu yaşıyoruz. Gerek üniversitemiz ve gerekse ülkemizin farklı üniversitelerinden sahanın uzmanı bilim adamlarının vereceği ders ve seminerlerle Mevlana hakkında yeni ve daha doğru bilgilerin üretilmesi için araştırmacıların yetiştirilmesine gayret sarf edilecektir.” dedi.

        YÖK'ün kararıyla bünyesinde Mevlana ve Mevlevilik Araştırmaları Anabilim Dalı kurulan Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler de bu kararla yıllardan beri bu konuda yapılan başvuruları kabul edebileceklerini söyledi. Şimşekler, “Enstitümüz kurulduğu günden bu yana yüksek lisans programına başlamak isteyen birçok öğrenciye bünyemizde yüksek lisans programı olmadığı için cevap veremiyorduk. Ama artık yurt dışı ve yurt içinden yüksek lisans taleplerini kabul edebileceğiz. Mevlana ve Mevlevilik alanına gönül verip araştırma yapmak isteyen kişilere kapılarımızı açacağız. 2013 yılının Şubat ayında yüksek lisans için öğrenci almaya başlayacağız. İlk etapta farklı bölümlerden 25-30 öğrenciyi almayı planlıyoruz.” diye konuştu.

        Mevlana ve Mevlevilik alanının daha çok edebiyat, ilahiyat, güzel sanatlar fakülteleri ile devlet konservatuvarlarında lisans eğitimi alan öğrencileri ilgilendirdiğini belirten Doç. Dr. Şimşekler, kontenjanın yüzde 20’lik kısmının dört yıllık herhangi bir lisans programından mezun olanlara ve aynı şartları taşıyan yabancı öğrencilere ayırmayı planladıklarını belirtti. Şimşekler, bu program sayesinde Mevlana ve Mevlevilik hakkında daha ayrıntılı, daha bilimsel ve daha çok bilginin günyüzüne çıkacağını belirterek, "Bu program Mevlana'nın daha iyi tanınmasını, hakkındaki yanlış bilgilerin düzeltilmesini sağlayacak." şeklinde konuştu.

Kaynak: cha