Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Suriye’de yaşanan olayların özellikle küçük esnaf için sıkıntı oluşturduğunu belirterek, “Suriye’deki sorunlar kısa süre sonra er veya geç aşılacaktır. Suriye yeniden imar edilecektir. Birlik, beraberlik içinde halka dayalı rejim yönetiminde Suriye’nin yeniden imarında, gelişiminde Türkiye’nin çok önemli bir rolü olacaktır.” dedi.

        Cevdet Yılmaz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile birlikte, Gaziantep Anatolian Otel’de düzenlenen ‘GAP Eylem Planı Revizyon Toplantısı’na katıldı. Burada, GAP İdaresi’nin gerçekleştirdiği çalışmalarla ilgili bilgi veren Yılmaz, "Eylem Planı kapsamındaki gelişmeler, GAP’taki genel gerçekleşmeleri öngörüldüğü şekilde hızlandırmıştır. GAP Eylem Planı ile birlikte öncelikle GAP Bölgesi yatırımlarının merkezi bütçe içindeki payı yüzde 7’den yüzde 14’e yükselmiş, dolayısıyla 2007 yılında yüzde 62,2 olan GAP’ın genel nakdi gerçekleşmesi dört yılda yüzde 86’ya ulaşmıştır. Bu gelişmeleri ana dört ana başlık altında özetlemek isterim. Bunlar sulama, enerji, sosyal fiziksel altyapı ve ekonomik göstergelerdir.” diye konuştu.

        Sulama alanında da somut gelişmeler yaşandığının altını çizen Yılmaz, “Bölgede sulamaya açılan alan 272 bin 972 hektardan 370 bin 418 hektara ulaşmış, sulama yatırımlarındaki fiziki gerçekleşme yüzde 14’ten yüzde 20’lere yükselmiştir. Ama asıl önemli olan, yıllardır barajlarda depolanmış olan suyu alana taşıyacak sulama ana kanallarının inşaatına başlanmış olmasıdır. Plan döneminde toplam uzunluğu 639 km olan ve 498 bin 728 hektar alana hizmet edecek ana kanalların inşaatına başlanmış ve büyük bölümü 2012 yılı sonunda tamamlanma aşamasına gelmiştir.” değerlendirmesinde bulundu.

        Konuşmasında, Suriye’de yaşanan olayların ticarete etkisine de değinen Yılmaz, “Suriye’deki hadiseler bu bölgemiz için bir takım sıkıntılar oluşturuyor. Özellikle küçük esnafımızda, konaklama tesislerinde. Fakat ben şuna yürekten inanıyorum. Suriye’deki sorunlar kısa bir süre sonra er veya geç aşılacaktır. Suriye yeniden imar edilecektir. Birlik, beraberlik içinde halka dayalı rejim yönetiminde Suriye’nin yeniden imarında, gelişiminde Türkiye’nin çok önemli bir rolü olacaktır. Onun içinde de Adıyaman gibi, Kilis gibi, Gaziantep gibi bu bölgeye yakın illerimizin çok çok Youwin daha önemli rolleri olacaktır. Orta vadede inşallah ekonomik olarak da bunun sonuçlarını hep beraber göreceğiz.” açıklamasında bulundu.

        "YENİ DÖNEMDE KLASİK GAP BİTMİŞ OLACAK"

        GAP’ı daha ileriye taşımayı hedeflediklerini kaydeden Bakan Yılmaz, bir çok alanda hedeflere ulaşıldığını, hedeflerin aşıldığını ifade etti. Bazı alanlarda ise arzu edilen ölçüde bir ilerleme sağlanamadığına işaret eden Yılmaz, yeni dönemde özellikle bu eksik kalan işleri tamamlamak istediklerini kaydetti. Bakan Yılmaz, şöyle devam etti:

        “Bazı yatırımlarımızda arsa problemleri yaşadık. Bazı yatırımlarımızda, ihale süreçlerinde gecikmeler yaşadık. Hukuki bazı sorunlar yaşadık. Müteahhitler arası şikayetlerden dolayı bir takım gecikmeler oldu. Bazı konularda, biz ciddi imkanlar versek de kurumlarımızın planlaması ve proje stoku yetersiz olduğu için hızlı bir şekilde onları hayata geçirme imkanımız olmadı. İşte bu tür sıkıntıları da önümüzdeki dönemde daha rahat aşacağız. Bu süreç içerisinde kurumlarımız da ellerinden gelen gayreti göstererek önemli bir mesafe sağladılar. İnşallah önümüzdeki süreç, çeşitli sebeplerle eksik kalan işleri de tamamlamak için de yeni bir dönem olacak. Silvan Barajı gibi sulamada çok kritik bir projemizi bu dönemde inşallah gerçekleştireceğiz. 250 bin hektar civarında bir alan sulamaya açılmış olacak. Klasik anlamda GAP planımız bu yeni dönemde aslında bitmiş olacak. Klasik GAP’ı önümüzdeki süreçte tamamlayacağız. Ama bir taraftan da yeni bir GAP programı başlatmış olacağız. Yeni bir konseptle, yeni birtakım eylemlerle, unsurlarla bugünkü dünyaya uygun, bizim insan odaklı kalkınma anlayışımıza yakışır, bütüncül, sürdürülebilir bir kalkınma modeli çerçevesinde GAP bölgesi için yeni bir planlama, yeni bir eylemler setini ortaya koyacağız.”

        Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük projesi GAP’ı değerlendirmek için bir araya geldiklerini aktararak, “Bu büyüklüğüyle beraber aynı zamanda GAP bir kardeşlik projesidir. Aynı zamanda, bittiği zaman da Türkiye’nin kalbinin attığı yer olacaktır. Buna inancımız da tamdır. Bu çalışmaları çok önemli ve kıymetli buluyorum. Özellikle sayın bakanıma ve çalışma arkadaşlarına, en iyi teşviği çıkaran ekip olarak çok teşekkür ediyorum.” dedi.


Kaynak: cha