Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Omicron varyantına bağlı Koronavirüs vakalarının artış gösterdiğini belirterek, "50 yaş üstüyle risk grubundakilerin, son aşıları üzerinden altı ay geçmişse hatırlatma dozu aşılarını olmalarını ısrarla öneriyoruz. Bu grubun, temasın artacağı bayram günlerinden başlayarak kendilerini bilhassa koruması gerekmektedir. Maskeyi zaruri kılan durumları hepimiz biliyoruz" ifadelerini kullandı.

50 yaş altında sağlıklı kişilerin dördüncü doz olmalarına çok da gerek yok. Çünkü bu yaş grubu için üçüncü doz ile dördüncü doz arasında çok fazla fark bulunmuyor. Nedeni ise şu; üç doz aşı, 'sağlıklı kişilerde' oldukça iyi bir bağışıklık oluşturdu. Yine virüse yakalanabilirler ama grip gibi atlatırlar. Fakat dördüncü dozu olmaları da bir zarar teşkil etmiyor, isterse olabilirler. Burada önemli olan 50 yaş üstü olanlar.

-- Bu yaş grubundaki kişilerin bağışıklığı genç insanlar kadar iyi değil. Çünkü insanlar yaşlandıkça bağışıklık sistemleri zayıflıyor ve virüse karşı hücrelerin hafızası da azalıyor. Bu nedenle hatırlatmak gerekiyor. En azından ağır hastaları ve ölümleri önlemek için 50 yaş ve üzerinde olanların hatırlatma dozu yaptırmaları çok önemli. Özetle bağışıklık problemi olan kişilerin, ilaçlar tarafından ya da genetik olarak bağışıklığı bastırılmış olanların ve yaşları genç bile olsa kanser hastalarının mutlaka hatırlatma dozu yaptırmaları gerekiyor.

Prof. Dr. Derya Unutmaz’a son 1-2 ay içinde koronavirüs geçirmiş olanlar aşı kararını ertelemeli mi? diye sorduğumda “Kesinlikle ertelemeli” cevabını verdi ve ekledi:

“Eğer kişi, son bir-iki ay içinde koronavirüs geçirdiğini biliyorsa şu anda bir aşı olmanın çok fazla anlamı yok. Çünkü Covid geçirmekle bir doz aşı olmuş oluyorsunuz. Hatta bu virüs çok büyük bir ihtimalle Omicron ya da alt varyantlarından dolayı olduğu için aşıdan çok daha iyi bir bağışıklık oluşmuş oluyor.”

3) COVİD OLMAK NE KADAR KORUYOR?

Bu noktada ise akla hemen şu soru geliyor; ‘Covid geçirmek kişiyi ne kadar süre koruyor?’

Prof. Dr. Unutmaz, “Buna net bir cevap vermek çok zor çünkü virüs sürekli kendisini değiştiriyor. Yani bu tamamen virüsün geçirdiği evrimsel mutasyonlara ve varyantlara bağlı bir durum” dedi ve devam etti:

“Omicron ile beraber daha önce Covid olan kişiler tekrar koronavirüse yakalandı. Şu an Omicron'un bir de alt varyantları var; BA.4 ve BA.5… Bunlar orijinal Omicron'dan daha bulaşıcı. Hatta daha fazla antikorlardan kaçabiliyorlar. Yani Ocak ayında Covid olan bir kişi şimdi yine tekrar Covid olabilir. Burada önemli olan nokta, bu kişilerin aşıları tam ise hemen hemen tamamının virüsü hafif geçiriyor olması. Bu bakımdan enfeksiyon geçiren kişilerde ne kadar süre koruma sağlanır bilemiyoruz ama ağır hasta ve ölümlere karşı uzun süre koruyacağını düşünüyoruz.”

Prof. Dr. Derya Unutmaz, aslında vakaların Dünya Sağlık Örgütü’nün açıkladığı yüzdelerin çok üstünde olduğunun altını çizerek, önemli bilgiler paylaştı:

-- Dünya Sağlık Örgütü’nün açıkladığı veriler, PCR testi yapanların sayılması sonucunda oluşan yüzdeler. Fakat çoğu kişi ya test yaptırmıyor ya da ABD’de çok kullanılan hızlı testler yapıyor. Ama bunlar resmi kayıtlara geçmiyor. Şunu çok net söyleyebilirim, şu anki vaka sayılarının 10 ya da 20 misli vaka var.

-- Aslında vaka saymanın çok fazla bir anlamı da kalmadı. Burada kritik olan, vakaların ölümcül seyretmemesi. Yoğun bakımlarda Covid nedeniyle doluluk çok fazla gözlemlenmedi. Şu anda orantısal olarak aşıların tam olmasıyla Covid geçirenlerin ölüm riski gripten daha düşük diyebiliriz. Fakat şunu da belirtmekte fayda var, bu dalgalar devamlı olacaktır.

Editör: Haber EDİTÖR