İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, 66 ayını doldurduğu halde fiziksel ve ruhsal yönden yeterli olmayan çocukların alınacak raporla anaokuluna kaydettirilebileceğini söyledi. Yıldız, “Aileler bu raporları çocuk doktorlarından, devlet hastanelerinden ve üniversite hastanelerinden alabilirler.” dedi. Yıldız, bazı gazetelerde çıkan yoğunluktan dolayı sınıf mevcutlarının 80 kişi olacağı yönündeki haberleri de yalanladı.

İstanbul İl Milli eğitim Müdürü Muammer Yıldız, okulların açılmasına sayılı günler kala gündeme ilişkin konuları Cihan Haber Ajansı’na değerlendirdi. Son günlerde yeni eğitim sistemine ilişkin bazı medya organlarında çıkan haberlerle ilgili açıklamalarda bulundu.

60 ila 66 aylık çocukların, ailelerinin isteğine bağlı olarak okula gönderileceğini hatırlatan Muammer Yıldız, 66 ayın üzerindeki çocuklar için yeni yönetmeliğin dikkate alınacağını anlattı. 66 ayını doldurduğu halde çocuklarını okula göndermeyen aileler için bakanlığın bir düzenleme yaptığını belirten Yıldız, "Kamuoyundaki bu konuyla ilgili eleştirileri Sayın Bakanımız dikkate aldılar ve yönetmelikte değişiklik yaparak 60 ay ile 66 ay arasını velinin inisiyatifine, arzusuna açık hale getirdiler. Veli isterse çocuğunu gönderecek, istemezse göndermeyecek. Ama 66 ayı doldurmuşsa çocuğunu okula göndermek zorunda. Böyle olunca burada birtakım serzenişler, itirazlar oluyor. Özellikle anneler bu konuyu gündeme getirdiler. Çocuklarının fiziki ve ruhsal gelişimlerini nazara vererek çocuklarının bu süreçte okula gidemeyeceklerini ifade ediyorlar.” şeklinde konuştu.

Milli Eğitim Bakanı’nın Sağlık Bakanı ile görüşmesinin ardından yönetmelikte değişiklik yapıldığını belirten Yıldız, “Doktorların verdiği rapora bağlı olarak aileler çocuklarını ilkokula değil de anaokuluna kayıt ettirebilirler. Çocuklarının fiziki ve ruhsal yönden yeterli olmadığını düşünen aileler çocuk doktorlarından, devlet hastanelerinden ve üniversite hastanelerinden rapor alabilir. Rapora bağlı olarak anaokuluna kaydettirebilirler." ifadelerini kullandı.

‘SINIFLAR 80 KİŞİLİK OLMAYACAK’

Geçtiğimiz günlerde bir gazetede çıkan 'Sınıflar 80 kişilik olacak' şeklindeki haberin doğru olmadığını vurgulayan Yıldız, "Şu an birinci sınıfa kayıt yaptıran öğrenci sayısı 373 bin. Geçen sene bu rakam 220 bindi. Bu rakam aldatıcı. Bazı medya kuruluşları ‘Sınıflar 80 kişilik oldu’ demeye başladı. Bu doğru değil.” dedi.

60-66 ay arası çocukların ne kadarının okula gönderilip gönderilmeyeceğinin bilinmediğini anlatan Yıldız, “Bizim tespit ettiğimiz 373 bin rakamına onlar da dahil. Yani bu 373 bin'in içerisindeki 114 bin öğrencinin kararı velisine bağlı. Dolayısıyla bu rakamın çok düşeceğine inanıyoruz. Ayrıca 66 aydan sonrada rapora bağlı. Velilerin bir kısmı rapor alıp çocuklarını göndermeyebilirler. Rakamları toplayıp çıkardığınızda daha makul bir rakamla karşılaşıyoruz.” diye konuştu.

‘BİRİNCİ SINIFLAR İÇİN DAHA FAZLA SINIF AYRILACAK’

Birinci sınıf öğrencileri için daha fazla sınıf ayrılacağını kaydeden Yıldız, “Bu nedenle birinci sınıfların derslikleri 80 kişilik olmayacak, diğer sınıfların kaç kişiyse ona yakın olacak. Ayrıca yeni dersliklerimiz açılacak. İstanbul'da 60 tane yeni yapılmış okulumuz yeni eğitim öğretim yılında açılmış olacak. Okullardaki atıl sınıfları da faaliyete geçireceğiz.” dedi.

Yeni dönemde 2 bin 500 okulun eğitime hazır hale getirildiğini aktaran Yıldız, bu okulların ilkokul, ortaokul ve imam hatip ortaokulu olarak düzenlendiğini söyledi. Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü: "Milli Eğitim Bakanlığı bazı yönetmeliklerle bu yasanın en iyi şekilde uygulanması için çaba sarf ediyor. İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak ise okullarımızın bu yeni kanuna göre dönüşümlerini tamamlamaya çalıştık. İstanbul'da bin 450’ye yakın okul vardı. Bunların bir kısmını ilkokul, ortaokul ve imam hatip ortaokulu olarak dönüştürmüş olduk. Bu yeni durumda bin 250’ye yakın yeni ilkokulumuz, bin100 civarında ortaokul ve 85 tane de bağımsız imam hatip ortaokulu oluştu. Bu okulların öğrenci kayıtları yapıldı, tamamlandı. İlkokulların tamamı adrese dayalı kayıt sistemine göre tamamlandı ."

'YENİ SİSTEMDE 500 ÖĞRETMEN FAZLALIĞI OLACAK'

Yeni sistemle 5. Sınıfların olmayacağına dikkat çeken Yıldız, buradan gelecek öğretmenlerin başka okullara kaydırılacağını belirtti. “Şu anda elimizde bin tane öğretmen fazlalığı var.” diyen Yıldız, “Şimdi yeni dönemde öğretmen atamaları olacak. Biz bu norm fazlalarını ihtiyacı olan bölgelere kaydıracağız. Bizim tahminimize göre yaklaşık 500 öğretmen fazlalığı olacak. Bunları da İhtiyaçlara uygun şekilde değerlendireceğiz." dedi.

Öğrencilerini okula göndermeyen ailelere verilecek cezalara da değinen Yıldız, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: "Biz bu cezanın gerçekleşeceğini düşünmüyoruz. Daha önce de çocuklarını okula göndermeyen velilerle ilgili çalışmalar yaptık. Çocuklarını okula göndermeyen ailelere ilçe müdürlerimizi, rehber öğretmenlerimizi gönderiyorduk ve sorunları neyse maddi, manevi çözmeye çalışıyorduk. Dolayısıyla ben bu durumun o noktaya geleceğini düşünmüyorum."
Kaynak: cha