Pandemide artan vaka sayıları tüm Türkiye'yi tedirgin ederken yetkililer aşılamanın önemine bir kez daha dikkat çekti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada aktif vakaların yüzde 87'sinin aşısı tamamlanmamış kişiler olduğunu söyledi. Bayram sonrası yaşanan vaka artışına dikkat çeken uzmanlar aşısızların aşılanmaması durumunda kapanmanın yeniden gelebileceğine dikkat çekerek, "Korona virüsünün tek çaresi aşı olmak" dedi. 

BAŞAKŞEHİR ÇAM VE SAKURA ŞEHIR HASTANESİ BAŞHEKİMİ PROF. DR. MEHMET EMIN KALKAN:

Vaka sayılarımız 5 binin altına kadar indi. Ancak bayram dönüşü bu sayılar artışa geçti ve 20 bine kadar çıktı. Şu anda aşılama faaliyetlerinde hızla ilerliyoruz. Günlük 1.5 milyona kadar bir kapasite var ancak hâlâ aşısını hiç yaptırmayan 23 milyon vatandaşımız var. Bu toplumsal bağışıklığı ciddi oranda riske atıyor. Aşı karşıtlığı köklü bir sorun. 70 milyon doz aşılama yaptık ve bununla ilgili bir sorun yaşamadık, yan etkilerini görmedik.Vatandaşlarımızdan yanlış bilgilere kulak asmamalarını, bilime ve bizim tecrübemize güvenmelerini istiyoruz. Şu anda hastanemize yatan hastaların yüzde 90'ı aşısız olanlar. Sırası geldiği halde aşı olmayanlar ciddi bir risk altında.

İÇ HASTALIKLARI UZMANI DR. YUSUF YILDIRIM: Şu an kapanma söz konusu değil. Henüz hastane ve yoğun bakım yatışlarında bir yansıma ya da artış yok. Eğer pozitiflik oranı bir hafta içerisinde yoğun bir şekilde hastane yatışlarına neden oluyorsa ve bu da yatışlarla birlikte bir haftalık bir süreç içerisinde yoğun bakım sayılarını da artırıyorsa; o zaman kapanma söz konusu olur. Bayramla birlikte aşılanmada da azalma ve ikinci plana atma söz konusu oldu. Aşısızlar, aşılanmamaya devam ederse işte o zaman kapanma söz konusu olur.

KARTAL DR. LÜTFİ KIRDAR ŞEHİR HASTANESİ BAŞHEKİMİ PROF. DR. RECEP DEMİRHAN: Hedefimiz nüfusumuzun yüzde 75'ini aşılamak. virüs çok çabuk bulaşıyor. Tek çaresi ve önlemi de insanların aşılı olması. Şu anda aşı olmayanlar hastaneye yatıyor ve yoğun bakımlara aldığımız hastalar. 10 hastadan 9'u aşılanmamış kişi. Aşılamayı tamamlayamazsak belki tekrardan kısıtlamalar gündeme gelebilecek.

CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ ENFEKSİYON HASTALIKLARI VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ ANA BİLIM DALI ÖĞRETİM ÜYESİ DOÇ. DR. İLKER İNANÇ BALKAN: Bayram sonrası, Kovid-19 Tanı Merkezi başvurularında belirgin bir artış oldu. Önemli bir kısmını da hiç aşılanmamış hastalarımız oluşturuyor. Nadir de olsa daha önce aşılanmış kişilerden de pozitif çıkanlar oluyor. Onların belirtileri daha çok hafif soğuk algınlığı, gribal enfeksiyonu andırır şekilde oluyor. Aşılanmayanlar risk grubunda olan insanları, kendi yakınlarını enfekte ediyor maalesef. Bulaşıcı hastalıklarda, özellikle de salgın dönemlerinde aşı reddi, toplum sağlığı açısından çok büyük bir risk.

Editör: Haber EDİTÖR