Sakarya’da, orta hasarlı konut sahipleri için yaptırılacak yeni konutlar ilgi görmedi. Projeye, hasarlı bina sahiplerinden çok yeni ev almak isteyenlerin ilgi göstermesi dikkat çekti.


        Sakarya’da, 17 Ağustos 1999 depreminin ardından 14 yıl geçmesine rağmen, 300 binada bulunan yaklaşık bini aşkın hasarlı konut onarılmadı. Onarım süresinin dolmasıyla bu konutlar için yıkım kararı alındı. Su ve elektrik gibi kamu hizmetleri kesildi. Ancak binaların boşaltılamaması üzerine Sakarya Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 2 ay önce yeni bir proje gerçekleştirdi. TOKİ ile işbirliğine giden belediye, hasarlı konut sahiplerine 15 yıl vadeli yeni konut yapma kararı aldı. Kalıcı konutların yapıldığı yeni yerleşim bölgesinde bulunan 135 dönüm alan üzerinde ilk etapta 466 konut yapılması planlandı. Konutlarla ilgili ihale süreci başladı. Ancak orta hasarlı konut sahiplerinin projeye ilgi göstermemesi belediye yetkililerini şaşırttı. Projeden vazgeçmeyi düşünen belediye, evi olmayanlardan gelen talep üzerine projeyi hayata geçirme kararı aldı. Ancak satış düzenlemesi yeniden gözden geçirildi. Buna göre, yeni konutlar öncelikle orta hasarlı konut sahiplerine ve muhtemel depremde risk taşıyan bina sahiplerine teklif edilecek. Yeterli talep gelmezse bu binalar talep üzerine evi olmayan vatandaşlara da satılabilecek.

        Yeni konutların, yaklaşık 15 yıl gibi uzun vade ve cazip taksit imkanları ile satışa sunulacak olması, evi olmayan vatandaşların daha çok dikkatini çekti. Belediyeye, orta hasarlı konut sahiplerinden çok yeni ev almak isteyenler başvuruda bulunuyor.

    "HASARLI BİNALAR KESİNLİKLE YIKILACAK"

    Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada ise orta hasarlı konutlarla Gencobahis ilgili yıkım kararı alındığı ve bu karardan geri adım atılmayacağı kaydedildi. Bu konuda bina sahiplerine gereken tebligatın yapıldığı belirtilen açıklamada, “Orta hasarlı binaların tespiti yapılarak kamu hizmetleri kesilmiş ve binalar için yıkım kararı alınmıştır. Tahliye edilen binalar ilçe belediyeleri tarafından tek tek yıkılmaya başlanmıştır. Büyükşehir Belediyesi olarak bina sahiplerine gerekli tüm tebligatları ulaştırmış durumdayız. Yıkımın gerçekleştiği alanlarda doğal haliyle hak sahiplerinin mülkiyetine kalacak.” denildi.


Kaynak: cha