Yalova'da Ulusal Medikal Kurtarma ekipleri kimyasal sızıntı senaryosunu canlandırdı. TİGEM kampında konaklayan Çanakkale, Bursa, İstanbul, Balıkesir Ulusal Medikal Kurtarma ekiplerinin (UMKE) katıldığı bir dizi tatbikatın ilki Yalova Çiftlikköy Akşit Sitesi sahilinde yapıldı. Kimyasal sızıntı senaryosunun canlandırıldığı KBRN (Kimyasal-Biyolojik-Radyoaktif-Nükleer) Endüstriyel Tatbikatı'na 100’e yakın UMKE personeli katıldı.

Kimyasal kaza senaryosuna göre, Yalova’da yaşanan 6,5 şiddetindeki depremin ardından Kimya Teknik Lisesi’nde devrilen bir dolaptan dökülen kimyasalların birbirine karışarak yayılması sonrasında etkilenen iki kişi özel giysilere bürünmüş ekiplerce müdahale edilerek kurtarıldı. Senaryo gereği;, malzemelerin durumunu kontrol etmek için okul yönetimi tarafından kimyasalların bulunduğu yere gönderilen 2 müstahdemden haber alınamaması üzerine, okul yönetimi tarafından Afet Koordinasyon Merkezi AKOM’a, AKOM’dan da AFAD ve UMKE Ekiplerine haber verildi. Olay yerine gelen ekipler kontaminasyon ve kurtarma harekatını başlatarak, kimyasal etkisinden korunmak için kullandıkları özel giysili görevli tarafından bölgede ilk tespitlerin yapılmasının ve 2 kişinin bölgede hareketsiz olduğunun tespitinin ardından, yine özel giysili UMKE ekipleri yaralılara müdahale ederek sedyelerle kimyasalların etki alanından çıkararak müdahalede bulundu. Bu arada müdahale ekipleri de kimyasallardan arınmak için dekontamine işlemine tabi tutuldu. Tatbikatın başarıyla sona erdirilmesinin ardından dinlenme molası veren ekipler, gün içinde bir seri tatbikata daha katıldı. İzmit Yalova Karayolundaki bir araba mağazasının bahçesinde trafik kazası ve K-77 deprem tatbikat alanında enkaz arama kurtarma tatbikatları da başarıyla gerçekleştirildi.

UMKE Yetkilileri, tatbikatta, enkazdan yaralı çıkarma, triaj ve yaralı müdahalesi, deniz kazasında acil yardım, doğada yön bularak yaralılara ulaşma, müdahale etme ve taşıma, konularında tatbikat parkurları oluşturuldu. Tatbikat esnasında afet ortamında ekip çalışması ve yönetimi, stres ve çalışma, yönetimi, liderlik ve motivasyon, afet psikolojisi, olay yeri güvenliği, afet ve olağan dışı durumlarda hayatı idame ettirme ve fiziki kondisyon, afet tatbikat eğitimi yanında hasta sabitlenmesi, sedyeleme, taşıma ve haberleşme teknikleri amaçlandığını belirtti. UMKE ekipleri bir tatbikatı da dağ ekibiyle gerçekleştirdi.
Kaynak: cha