Burdur’da Altındal ailesi dedelerinden kalan pidecilik geleneğini nesilden nesile aktarıyor. Yaklaşık 150 yıldır Yukarı Pazar’da İtalyanlar'dan kalma pide fırınında, üçüncü nesil torun Özdinç Altındal ve amcası Zeki Altındal birlikte çalışıyor. Üç nesil bir yandan yoğurulan hamur ölçüp kesiliyor, diğer yandan fırını ısıtarak pideleri pişiriyor.

Şu an lokantaların şiş pidelerini yapan pide ustaları, sipariş gelirse düğün ve mevlit pidelerini de yetiştiriyor. Dededen kalma usulle pide çıkaran Altındal ailesi, yaptıkları pidenin kendilerine özgü olduğunu belirtiyor.

        Dedelerinin İstiklal Savaşı'nda çamurdan fırın yapıp ekmek pişirdiğini anlatan Zeki Altındal, pideciliğin nesilden nesile geçtiğini söyledi. Burdur’a özel nohut mayasından yapılan simidin unutulduğunu belirten Altındal, “Bu simit unutuldu. Türkiye’nin hiçbir yerinde yoktu bu şekilde yapan. Burdur’a özel bir tattı.” dedi.

    Gençlerin hem okuyup hem de meslek sahibi olabileceklerini anlatan amca Altındal, bu mesleği öğrenmek isteyen gençlere harçlık vererek pideciliği öğretebileceklerini aktardı. Pideciliğin her yerde geçer bir meslek olduğunu vurgulayan Zeki Altındal, “Dünyanın neresine giderseniz gidin bu mesleği yapan aç kalmaz. Bu pideyi ben Libya’da da yapsam orda da satarım. Bu işten para kazanırız.” şeklinde konuştu.

    Pidecilik mesleğini severek yaptığını ifade eden üçüncü nesil pideci Özdinç Altındal, eleman yetişmediği için en son bu işi yapanın kendisi olacağını anlattı. Elinden geldiği kadar dede mesleğini devam ettireceğini belirten Özdinç Altındal, “Eleman yetişmediği için yarın kimle çalışacağım bilmiyorum. Amcam da bırakınca tek başıma kalacağım. Çünkü yardım edecek eleman yok.” dedi. Ata mesleğini çocuklarına da öğretmek istediğini aktaran Altındal, eğitim alırken de bu işin öğrenilebileceğini sözlerine ekledi.
Kaynak: cha