Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Türkiye sürdürülebilir politikalar üretmekte geç kalmıştır. Türkiye, turizm politikalarını 1980'li yıllardan sonra önemsemeye başlamıştır." dedi.

Türkiye Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD)'nın düzenlediği 'Sürdürülebilir turizm' konulu seminerde konuşan Ertuğrul Günay, Türkiye'de sürdürülebilir politikaların gelişimine değindi. Dünya'nın 1970'li yıllarda turizm politikalarını başlattığını anlatan Günay, "Türkiye sürdürülebilir politikalar üretmekte geç kalmıştır. Türkiye, turizm politikalarını 1980'li yıllardan sonra önemsemeye başlamıştır. Biz darbelerle uğraşırken dünya bu alanda önemli bir aşama kaydetti." dedi.

TÜSİAD’ın belirlediği doğal kaynakların sürdürülebilirliliği arasında bir denge kurularak, ekonomik, çevresel ve toplumsal boyutlarıyla bugünden geleceğe uyumlu bir planlama yapılması gerektiğini belirten Günay, "Önümüzdeki dönemi belirleyecek ve Türkiye iş dünyasının önemli gündem maddelerinden biri olarak yerini koruyacak olan sürdürülebilir kalkınma anlayışı turizm sektörünün temel politikası olmalı. Türkiye tarihi ve çevresel duyarlılıkta geç kalmıştır. Dolayısıyla ülkemizin tarihi güzellikleri turizmde kullanılamamıştır. Turizm kalkınma politikalarını 1980’li yıllarda yapmış olsaydık İstanbul bugünden çok daha güzel olacaktı." şeklinde konuştu.

Günay konuşmasında turizm sektöründeki bir soruna da değindi. Turizm sektöründe çalışanların mevsimlik olduğunu hatırlatan Günay, "Bu durum kaliteyi düşürmektedir. Devamlı çalışabilir duruma gelmeliler." ifadelerini kullandı.

Kaynak: cha