Türk Tabipler Birliği (TBB) Merkez Konseyi Genel Sekreteri Bayazıt İlhan, 72 ayını tamamlamamış çocukların okula başlamasının uygun bulmadığını savunarak, “Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), topu hekimlere atmaktan vazgeçmelidir.” dedi.

        Türk Tabipleri Birliği (TBB), Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (EĞİTİM SEN) ve Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği, 72 ayını tamamlamamış çocukların okula başlamasıyla ilgili ortak basın toplantısı düzenledi.

        Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Füsun Çuhadaroğlu, 4+4+4 uygulamasıyla 66 ayı doldurmuş çocukların okul öncesi eğitim almadan ilköğretime başlamasının, çocuğun ruhsal, duygusal ve bilişsel gelişimini sekteye uğratarak akademik hayatı açısından olumsuz sonuçlar doğurabileceğini söyledi.

        5 yaş grubu (60–71 ay arası) çocuklarla 6 yaş grubu (72–83 yaş arası) çocukların aynı sınıflarda eğitime alınmasının sakıncalarını Milanobet dile getiren Çuhadaroğlu , “72–83 aylık çocuklar doğal olarak 60–66 ay arasındakilere göre çok önde olacak, onlardan daha hızlı öğrenecektir. 60–66 aydakiler de bu durumda sınıfın başarısız ve geriden grubunu oluşturacaklardır, yani bu grup daha okula başlarken başarısızlık duygusuna mahkûm edilecek ve bu duygu onlarla eğitim yaşamları boyunca gidecektir. Erken dönemde kazanılan başarısızlık duygusunun çocukların okuldan soğudukları ve daha sonra kendilerine güven duymalarını engellediği bilimsel olarak gösterilmiştir.” dedi.

        Çuhadaroğlu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın uygulamanın yanlışlığını ve sakıncalarını görmek ve çözüm aramak yerine çocuğunu okula göndermek istemeyenlerden, nörologlardan ya da psikiyatrlardan ‘çocuk zihnen okula başlamaya uygun değildir’ raporu alma zorunluluğu getirerek, çözüm bulma işini doktorlara attığını kaydetti.
Kaynak: cha