Emniyet Genel Müdürlüğü, kaza verileri incelendiğinde Türkiye'de trafik kazalarına bağlı ölüm ve yaralanmaların yaklaşık üçte birinin yaz aylarında meydana geldiğini açıkladı.

Yaz aylarında nem oranının ve aşırı sıcakların yüksek seviyelere ulaşmasının sürücüleri fiziki ve psikolojik olarak etkileyebildiğine dikkat çekilen emniyet açıklamasında, bu durumun da kaza sayılarının artışına sebep olduğu vurgulandı.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitesinde, Trafik Hizmetleri Başkanlığı tarafından yaz aylarında kazaların azaltılması amacıyla vatandaşların dikkat edileceği hususlara yer verildi. Açıklamada; sürücülerin, sıcak havanın vereceği rehavet ile araç kullanmaktan kaynaklanabilecek yorgunluğu ile hava şartları ve yolların yapılarını dikkate alması gerektiği dile getirildi.

Dikkati dağılan sürücülerin, tatil yapma arzusu ile tatil yapacakları yere biran önce ulaşma isteğinin birçok kural ihlalini de beraberinde getirdiğinin belirtildiği açıklamada, araçla yola çıkacak sürücülerin yolculuk öncesi düzenli ve yeterli uyku alması gerektiği hatırlatıldı. Yola çıkmadan önceki gece alkol alınmamasının altı çizilen İmajbet açıklamada şu uyarılara yer verildi: "Hasta olan sürücüler mutlaka doktor kontrolünden geçtikten sonra yola çıkmalı, ilaç kullanmaları gereken sürücüler ise mutlaka doktor kontrolünde ilaçlarını uygun dozda almalı. Uzun mesafeli yolculuklarda zorunlu olmadıkça tek başına yola çıkılmamalı. Aracın yazlık bakımı; başta fren, far, olmak üzere bütün aksamlarının bakımları yaptırılmalı. Yaz mevsimiyle birlikte yollarda araç trafiği daha da artıyor. Sürücülerin birbirlerine saygılı olmaları öncelikli kuraldır. Ancak sıcakların artmasıyla araçların radyatör hortumları, vantilatör kayışları ve lastikleri mutlaka kontrol edilmeli. Sıcak havada seyir halindeyken güneşten korunmalı, güneşe karşı giderken gözleri koruyacak gözlük ve benzeri şeyler kullanılmalıdır. Klimalı araçların polen filtreleri ve anti bakteriyel bakımları yetkili servislerce yapılmalı. Lastik gibi zaman içerisinde değişmesi gereken aksamları değiştirilmeli. Yeni alınan araçların özellikleri tam olarak öğrenilmeli. Trafik yoğunluğu düşük olan alternatif güzergâhlar tercih edilmeli. Gidilecek güzergâh hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi edinilmeli ve seçilen yol güzergâhı ile tahmini varış zamanı mutlaka yakınlara bildirilmeli."

Kaynak: cha