Gaziantep’te 20 yıl önce emekli olan ve kendini bahçesine adayan 65 yaşındaki Mehmet Aydın, 3,5 dönümlük arazide Türkiye’nin meyve haritasını çıkardı. Her şehre ait en meşhur meyveleri yetiştiren ve verim alan Aydın’ın bahçesinde 68 çeşit ürün bulunuyor. Çeşitli aşı denemeleri de yapan Aydın, ayva ağacında armut yetiştirmeyi de başardı.

        Aslen Siirtli olan Mehmet Aydın, çocuklarının eğitimi için emekli olduktan sonra, yaklaşık 20 yıl önce Gaziantep’e yerleşti. Kuruyemiş dükkanı bulunan, işi çocuklarına bırakan toprak aşığı Aydın, Kızılhisar köyü civarında 3,5 dönümlük bir arazi aldı ve burada meyve yetiştirmeye başladı. Vaktinin tamamını ziraata ayıran Aydın, Türkiye’nin çeşitli yörelerinde yetişen meyveleri, kendi bahçesinde yetiştirmeye karar verdi. Çeşitli aşılama yöntemlerini de kullanarak üzüm, armut, ayva, fıstık, ceviz, şeftali gibi bir çok ürünü kendi bahçesinde yetiştirdi. Bursa’nın şeftalisinden İzmir’in üzümüne kadar, bahçesinden bir çok ürün alan Aydın, İtalyan üzümü ve eriğini de aynı bahçede buluşturdu. Çeşitli aşılama tekniklerini de ziraatçıların yardımıyla gerçekleştiren Aydın, ürünlerinin tadının başka olduğunu söyledi.

        Siirt’te bulunurken de toprakla uğraştığını, Gaziantep’e geldikten sonra kendini tamamen bu işlere adadığını belirten Aydın, “Ben vaktimin çoğunu burada geçiriyorum. Türkiye’nin her yerinden ürün getirdim. Kayısı, fındık, ayva, üzüm, erik ne ararsanız yetiştirdim. Normalde Ege’de, Karadeniz’de yetişen ürünler, burada da çok verimli oldu. Tadı da bambaşka. Ben bunlarla uğraşmaktan büyük zevk alıyorum. Nasıl daha güzel olabilirler diye çeşitli denemeler de yapıyorum.” diye konuştu.

        AYVA AĞACINDA ARMUT YETİŞTİRDİ

        Çeşitli aşılama tekniklerini uygulayan Aydın, bahçesinde yer alan bir ayva ağacına da yarma aşı yapıp armut yetiştirmek istedi. Aydın, ikinci sene verim alındığını gördü. Ayva ağacında, şekli ayvaya benzeyen armutlar, güzel görünümüyle Aydın’ı daha da mutlu etti. Toprakla uğraşan herkese bu yöntemi tavsiye eden Aydın, “Tüm ziraatçılar bunu denemeli. Bahçelerine önce ayva diksinler sonra da armut aşısı yapsınlar. Her sene çok güzel verim alabileceklerini görürler.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: cha